Sociálne siete

DOMOV

Každá kvapka krvi sa počíta, vyzývajú Sagan, Kuzminová či Gáborík

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 10:16

198

large darovanie krvi bcfdbb
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/LuAnn Hunt

REKLAMA

8. december 2020 13:47 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Peter Sagan, Anastasia Kuzminová aj Marián Gáborík sa rozhodli pomôcť dobrej veci a spolu s Nadáciou Slovenského olympijského a športového výboru vyzývajú športovú verejnosť, aby prišli darovať krv. Olympijskou kvapkou krvi upozorňujú v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) na skutočnosť, že darovanej krvi nikdy nie je dosť.

Slovensko bojuje s pandémiou koronavírusu, ale nie je možné si zakrývať oči ani pred ďalším veľkým problémom – akútnym nedostatkom krvi. Počet darcov klesá, nemocnice volajú o pomoc, stovky pacientov čakajú na záchranu životov. „V súčasnosti sa v médiách hovorí predovšetkým o pandémii nového koronavírusu. Rád by som však upozornil na ďalšiu dôležitú tému a tou je nedostatok krvi pre potreby iných. Stále sú tú pacienti, ktorí potrebujú krv. Aj oni si zaslúžia pozornosť verejnosti. Ak môžete a máte odvahu pomáhať, urobte dobrý skutok. Každá kvapka krvi sa počíta,“ povedal trojnásobný majster sveta v cyklistike a sedemnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France Peter Sagan. Pozýva darovať krv najmä ľudí z rodnej Žiliny.

Do výzvy sa zapojili aj ďalší bývalí či súčasní športovci. V podobnom duchu do strediska Národnej transfúznej služby v Trenčíne cez videopozvánku volá ľudí hokejista Marián Gáborík, do Banskej Bystrice zasa biatlonistka Anastasia Kuzminová, do Košíc skejtbordista Richard Tury, do Nových Zámkov bojovník MMA Ľudovít Klein, do Bratislavy futbalista Róbert Vittek, do Nitry hokejista Boris Valábik, do Popradu vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci, do Prešova hokejista René Pucher, do Martina atlétka Lucia Klocová a do Trnavy strelkyňa Danka Barteková.

Výber športovcov nebol náhodný. Do stredísk NTS pozývajú v regiónoch, z ktorých pochádzajú či sú s nimi spätí. Pomôcť k šíreniu dobrej myšlienky môžu darcovia aj vlastnou fotografiou na sociálnych sieťach v stredisku NTS pri plagáte elitného športovca alebo pri darovaní krvi s hastagom #olympijskakvapkakrvi. „Chcel by som vyzvať každého, kto môže, aby sa pridal k našim popredným športovcom a pomohol lekárom zachraňovať ľudské životy. Nezabúdajme na pacientov, ktorých život závisí od tej najvzácnejšej tekutiny na svete. Darcom to zaberie zopár minút, no pre niekoho môže aj minúta znamenať život. Každá kvapka krvi sa počíta,“ uviedol prezident Slovenského olympijského a športového výboru a správca Nadácie SOŠV Anton Siekel.

Všetky aktuálne informácie o darovaní krvi a taktiež telefónne čísla na objednanie sa na presný čas sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Všetky informácie o projekte Olympijská kvapka krvi aj videá so športovcami, ktorí pozývajú darovať krv, sú k dispozícii na webe https://www.olympic.sk/kvapkakrvi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA