Sociálne siete

DOMOV

Každá tretia žena zažije násilie, pandémia situáciu ešte zhoršila

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 14:05

176

large gbarkz V Umikkkp A unsplash adaaf
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash

REKLAMA

25. november 2020 16:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Každá tretia žena alebo dievča vo svojom živote zažije nejakú formu násilia, najčastejšie dokonca od svojho vlastného partnera. Násilie na ženách je stále jeden z najzávažnejších problémov, ktorý je dôsledkom pretrvávajúcich nerovností, rodových stereotypov a predsudkov voči ženám a dievčatám v spoločnosti a bráni dosiahnutiu rovnosti žien a mužov. Práve pandémia koronavírusu, s ktorou od jari bojuje aj Slovensko, odokryla nedostatky v doterajšom systéme ochrany žien zažívajúcich násilie. V tlačovej správe na to upozorňuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR). Práve ženám, ktoré zažívajú násilie, je venovaný dnešný 25. november.

Ako vyplýva z aktuálnych štatistík Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie, v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019 (do 31. októbra) stúpol počet nových volajúcich žien o 76. Táto bezplatná non-stop linka je mnohokrát prvým kontaktom týranej ženy, ktorá hľadá pomoc.

Službám pre obete násilia nebola podľa rezortu práce v minulosti venovaná dostatočná pozornosť. „Služby krízovej intervencie pre obete násilia sú dlhodobo finančne poddimenzované. Až tak, že nám mnohí poskytovatelia píšu o tom, že to ďalej nevládzu ťahať. Preto chceme nastaviť systém financovania služieb krízovej intervencie tak, aby sa k odbornej pomoci, právnej ochrane a službám dostala každá obeť domáceho násilia. Za týmto účelom preto zriaďujeme na ministerstve pracovnú skupinu zo zástupcov samospráv, expertov a poskytovateľov týchto služieb,“ priblížila plány rezortu štátna tajomníčka Soňa Gaborčáková.

S cieľom rozšíriť okruh aktivít a činností zameraných na podporu služieb pre obete domáceho násilia a zlepšiť ich podmienky pripravilo MPSVR SR novelu zákona o dotáciách, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. Rozširujú sa v nej možnosti poskytnutia dotácie aj o možnosť podpory tých činností, ktoré organizácie pomáhajúce obetiam domáceho násilia musia zabezpečiť externe, to znamená aby existovala možnosť podpory dotáciou, ktorá subjektom poskytujúcim pomoc obetiam násilia pomôže tento typ výdavku pre klientky vykryť. Ministerstvo práce tiež pripravuje nový národný akčný plán pre elimináciu a prevenciu násilia na ženách.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA