Sociálne siete

DOMOV

Klus: EÚ pracuje na vytvorení certifikátu s QR kódom na zjednotenie pravidiel cestovania v Únii

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 16:51

202

large Klus dc
ZDROJ: Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus/SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

20. január 2021 11:40 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V Európskej únii (EÚ) pracujú na vytvorení certifikátu s QR kódom, ktorý zjednotí pravidlá cestovania v členských štátoch EU. Dnes počas rokovania vlády to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Spresnil, že v EÚ sa zhodli na tom, že by certifikát neradi volali „pas“.

„Súvisí to aj s tým, že máme slobodu pohybu a v rámci nej už pasy dlhodobo nepoužívame, preto by sa to malo nazvať certifikátom,“ vysvetlil Klus. Doplnil, že technické riešenie by mohlo byť na svete počas niekoľkých dní, v horšom prípade týždňov. Certifikát by podľa neho mal zahŕňať QR kód, ktorý by sa zoskenoval na hraniciach a osobu cez hranice pustil. Mohli by ho získať všetci cestujúci, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Klus dodal, že súčasťou certifikátu by mali byť len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou, teda vakcíny od spoločností Pfitzer/BioNTech a Moderna. „Perspektívne od AstraZeneca,“ doplnil.

„Už dnes hovoríme o miliónoch ľudí, ktorí sú zaočkovaní v rámci EÚ či v rámci partnerského Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Očakávame tlak, aby COVID certifikát vznikol čo najskôr,“ dodal Klus. Doplnil, že najväčší tlak je zo strany Grécka, pretože to považuje za jednu z najlepším možností ako zachrániť letnú turistickú sezónu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA