Sociálne siete

DOMOV

Kollár končí ako poslanec vládnej koalície, vystupuje aj z poslaneckého klubu strany

Ako hlavný dôvod svojho odchodu Miroslav Kollár označil spôsob riadenia, akým predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bojuje s pandémiou koronavírusu.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 9:11

322

Miroslav Kollar
Na archívnej snímke Miroslav Kollár, SITA/Martin Medňanský

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Miroslav Kollár už nebude poslancom vládnej koalície, vystupuje aj z poslaneckého klubu strany Za ľudí. Poslanec Národnej rady SR (NR SR) a primátor Hlohovca to oznámil vo svojom profile na sociálnej sieti. V ňom ako hlavný dôvod svojho odchodu označil spôsob riadenia, akým predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bojuje s pandémiou koronavírusu. Práve ten považuje Kollár za hlavnú príčinu, prečo je dnes Slovensko krajinou s najvyššou úmrtnosťou na ochorenie COVID-19 na svete.

„Opatrenia, ktoré prijíma vláda, nefungujú. Ale sebareflexia neprichádza žiadna. Mesiace sa snažím na chyby v manažmente pandémie upozorňovať. Najprv interne, ale keď sa nič nedeje, kričím nahlas. Márne. V čase zúriacej pandémie koaličná rada namiesto COVIDu riešila ‚zobrané spisy‘ mediálnych či fejsbúkových útokov na vládu,“ napísal Kollár v statuse.

Podľa primátora sú mestá a obce momentálne na pokraji svojich síl, no nevidia, že to, čo robia, má nejaký zmysel. Podľa Kollára preto musí vláda zásadným spôsobom zmeniť manažovanie pandémie tak, aby jej kroky mali zmysel a na Slovensku nezomieralo toľko ľudí na ochorenie COVID-19. Vládnutie Igora Matoviča označil za nekompetentné.

„Nechcem byť lídrom v nadávaní na vlastnú vládu. Chcem, aby vláda konala tak, aby zbytočne nezomierali ľudia. Míňame miliardy, ohýbame ústavu, v obmedzovaní základných práv ideme na hranu. A výsledok? Sme najhorší na svete,“ dodal Kollár.

Predsedníčku strany Veroniku Remišovú mrzí, že Kollár opúšťa poslanecký klub a stranu Za ľudí, vďaka ktorej sa dostal do parlamentu. „K tomuto kroku smeroval, odkedy prehral voľby predsedu strany. Strana Za ľudí v koalícii aj v parlamente bráni a bude brániť hodnoty, na ktorých nám obom záleží. Vidieť to aj na najnovšom probléme poctivého vedeckého hodnotenia všetkých vakcín používaných na Slovensku, na ktorom strana Za ľudí ako jediná trvá,” uviedla Remišová v stanovisku, ktoré zaslalo tlačové oddelenie strany. Tvrdí, že Za ľudí má stále rovnaké hodnoty a program, ktorý presadzuje, a Kollár mal tento mandát od voličov, ktorých sklamal. „Je škoda, že sa vzdal možnosti meniť aspoň niektoré veci k lepšiemu. Byť nezávislým poslancom a nemať zodpovednosť za krajinu je postavenie síce pohodlné, ale zbytočné. Strana Za ľudí je stranou, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom a budeme pokračovať v zápase za spravodlivé, férové a prosperujúce Slovensko,” doplnila predsedníčka.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) odchod Kollára neprekvapil, „keďže sa už dlhodobo správal ako opozičný poslanec.” Pre agentúru SITA to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia s tým, že dnes nie je čas na úteky, ale na odvahu prijímať aj nepopulárne rozhodnutia. „Celá koalícia je pod enormným tlakom verejnosti, keďže Slovensko čelí nielen pandémii vírusu, ale aj bezbrehého populizmu, keď je mnohým politikom prednejšia ochrana vlastných percent pred ochranou života a zdravia obyvateľstva. Prijímané opatrenia vyplývajú z odporúčaní odborníkov, avšak ich účinnosť je nevyhnutne podmienená práve dobrou spoluprácou naprieč politickým spektrom,” doplnil.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) rozhodnutie Kollára rešpektuje. „Žiaľ, je škoda, že koalíciu opúšťa takto výrazná politická tvár parlamentu. Dlhodobo poukazoval na problémy, ktoré boli ignorované,” povedal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Keďže Kollár ako jediný ani nepodpísal koaličnú zmluvu, je podľa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára ťažko hovoriť o tom, či bol niekedy koaličným poslancom. „Neviem či odišiel odniekiaľ, kde možno ani nikdy nebol. Každopádne, nech si občania urobia vlastný názor na osobu, ktorá uteká z boja. A kto vie, možno sa pán poslanec dlhodobo tešil na spoluprácu s pánom Ficom ,” doplnil šéf parlamentu. Jeho stanovisko poskytla Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia.

 Strana Za ľudí sa mala voči Matovičovi správať autonómnejšie, tvrdí Kollár

Poslanec a primátor Hlohovca Miroslav Kollár je presvedčený, že strana Za ľudí mala voči premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) vystupovať tvrdšie a autonómnejšie. Uviedol to v rozhovore pre portál Webnoviny.sk. Takýmto spôsobom by sa podľa poslanca možno podarilo zvrátiť niektoré zlé rozhodnutia predsedu vlády a prípadne sa mohla posilniť aj pozícia strany, ktorú momentálne opúšťa.

„Dnes už všetci minimalizujeme škody, ktoré sme napáchali rozhodnutiami za minulé mesiace,” povedal poslanec ma margo opatrení v boji proti pandémii. Podľa vlastných slov by manažment pandémie zveril do rúk krízového manažéra. „Počúval by som viac odborníkov. Neprevalcovával by som odborné rozhodnutia politikou,” zdôraznil pre portál.

Kollár zároveň uviedol, že nepredpokladá návrat do strany Za ľudí. „Toto je prvá moja politická strana a možno aj posledná. Nedáva to logiku, že odchádzam preto, aby som sa vrátil,” zdôraznil. Na otázku, či rozhodnutie opustiť stranu za ľudí konzultoval s jej zakladateľom, exprezidentom Andrejom Kiskom uviedol, že ho nevidel a nepočul od 8. augusta minulého roka. „Od nášho snemu,” dodal Kollár.

https://www.webnoviny.sk/odchadzajuci-poslanec-kollar-matovic-otvara-dialnicu-staremu-aj-novemu-smeru/

Správa bola aktualizovaná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA