Sociálne siete

DOMOV

Obvineného v kauze Dobytkár Juraja K. budú stíhať na slobode

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:16

297

large policia abaff
ZDROJ: Ilustračné foto, GlobalNews.sk/Petra Šturdíková

REKLAMA

4. február 2021 15:05 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Juraja K., obvineného v korupčnej kauze Dobytkár, prepustil súd z väzby. Ako potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí čiastočne potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý 11. januára nahradil väzbu obvineného dohľadom probačného a mediačného úradníka a kontrolou technickým prostriedkom. Podľa dnešného rozhodnutia NS SR zároveň obvinený zloží finančnú záruku vo výške 50-tisíc eur, ako sám navrhol.

„Podľa názoru najvyššieho súdu je trestné stíhanie obvineného J. K. aj naďalej dôvodné, avšak za súčasného stavu ho možno viesť aj na slobode,“ uviedla Važonová. Súd podľa hovorkyne osobitne upozorňuje, že ak obvinený nebude dodržiavať uložené primerané povinnosti a obmedzenia, môže byť opätovne vzatý do väzby a zložená peňažná záruka pripadne štátu.

NS SR pritom ešte v novembri minulého roku potvrdil rozhodnutie o predĺžení väzby pre finančníka Martina K. a bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K. až do 1. apríla 2021.

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí PPA. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur. V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír P., bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K., finančník Martin K. alebo podnikatelia Norbert B. a Peter K. Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti či veterinár.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA