Sociálne siete

DOMOV

Lyžiar v Derešskom kotli uvoľnil lavínu, pri páde sa zranil

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 15:11

182

horski zahcranari ece
ZDROJ: FB/Horská záchranná služba

REKLAMA

4. január 2021 10:42 SITA, redakcia

POPRAD – Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Nízkych Tatier prijali v sobotu 2. januára oznámenie, že v Derešskom žľabe sa zranil 21-ročný slovenský skialpinista. Utrpel úraz nohy a zároveň uvoľnil lavínu. Na pomoc mu odišla pozemná skupina HZS. Horskí záchranári o tom informujú na sociálnej sieti.

„Ako vypovedal druhý lyžiar, na Chopok vyšli po zjazdovej trati a ďalej sa vydali smerom na Dereše, kde si vybrali na zlyžovanie jeden zo žľabov. V hmlistom počasí prvý z dvojice po nalyžovaní do žľabu uvoľnil lavínu. Po páde skončil v jej čele bez zasypania, kde ho našiel kamarát. Pádom si však spôsobil zranenie,“ priblížili horskí záchranári s tým, že počas výstupu s transportným prostriedkom do kotla pre dlhú časovú dostupnosť a závažnosť poranenia kontaktovali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu.

K pacientovi sa ako prvý dostal záchranár HZS, ktorý ho na mieste zateplil, ošetril a zafixoval mu nohu vákuovou dlahou. Poveternostné podmienky dovolili priblíženie vrtuľníka, a tak bola k pacientovi vysadená aj lekárka VZZS. Pacienta po nabalení transportovali do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA