Sociálne siete

DOMOV

Manželka Lučanského nedala súhlas na zverejnenie zdravotnej dokumentácie

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:57

331

large lucansky ffc
ZDROJ: Milan Lučanský, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

7. január 2021 03:58 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Manželka Milana Lučanského, Martina Lučanská, neposkytla Ministerstvu spravodlivosti SR súhlas na zverejnenie zdravotnej dokumentácie zosnulého policajného exprezidenta. Na dnešnom stretnutí na ministerstve to potvrdil aj obhajca rodiny Miroslav Radačovský. Pre agentúru SITA to uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.

Miroslav Radačovský, právny zástupca rodiny zosnulého Milana Lučanského, odsudzuje všetkých, ktorí by chceli akýmkoľvek spôsobom zneužívať pohreb policajného exprezidenta pre politické ciele. Povedal to po dnešnom stretnutí s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a zástupcami Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Dohodli sa na ňom aj na podmienkach, za akých bude v tejto súvislosti ďalej informovaná verejnosť. Odsúhlasiť to však bude musieť ešte manželka Milana Lučanského, Martina.

Radačovský predpokladá, že strana poškodených bude určitou formou súčasťou komisie, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti v súvislosti s Lučanského smrťou. Ako vysvetlil, musia sa však upraviť niektoré detaily so štatútom komisie. Zástupca rodiny by sa chcel zúčastniť aj na dnešnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý neverejne rokuje od 12:00.

Generálny prokurátor považuje zverejňovanie čiastkových informácií za nešťastné

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje čiastkové zverejňovanie informácií v kauze smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského za nešťastné. Ako povedal počas dnešného vyjadrenia pre médiá, tento postoj tlmočil aj členom brannobezpečnostného výboru parlamentu. Práve smrť bývalého šéfa polície vo väzbe je témou dnešného zasadnutia, ktoré iniciovali opoziční poslanci.

„Pred verejnosť by sa malo predstúpiť až so sumou informácií, ktorá nebude vzbudzovať pochybnosti, či už bude zistenie také alebo onaké,” povedal Žilinka. Zverejňovanie čiastkových informácií vytrhnutých z kontextu môže podľa neho naopak vzbudzovať ďalšie vášne. „To je na škodu veci,” dodal.

Žilinka tiež uviedol, že vo veci smrti Lučanského sa momentálne vedú dve trestné stíhania. Jedno pre udalosť z utorka 29. decembra (pokus o samovraždu, pozn. SITA) a druhé pre zranenie zo začiatku decembra. „Trestné stíhania sú nastavené tak široko, že prakticky všetky skutočnosti týkajúce sa oboch incidentov, tak z hľadiska zranení, ako aj z hľadiska postupov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, budú posúdené v rámci trestného konania,” povedal Žilinka. Zároveň zdôraznil. že s osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku. „Je to myslím prvýkrát, čo si na úkonoch trestného konania v takejto veci vyhradil účasť generálny prokurátor,” vyhlásil Žilinka.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenie v kauze Judáš.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA