Sociálne siete

DOMOV

Matovič berie otváranie škôl do vlastných rúk. Podľa prezidentky zas nie je čas na politické spory

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:35

320

large matovic aba
ZDROJ: Na snímke premiér Igor Matovič, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

2. december 2020 16:39 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) chce docieliť, aby boli niektoré školy v pondelok 7. decembra otvorené. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

„Nech aj ministerstvo školstva vidí, že sa to dá a nebude hľadať výhovorky. Státisíce detí čakajú, kedy sa dostanú do škôl a my tu každý týždeň počúvame výhovorky, ako sa to nedá zabezpečiť. Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk a ukázať, že sa to naozaj dá,“ dodal premiér.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v reakcii na premiérove vyjadrenie uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti, že otvorenie škôl by malo byť o tom, aby žiaci dostali šancu naživo s učiteľmi prebrať potrebné učivo. Šéf rezortu školstva zároveň pripomenul, že každý deň v škole sa počíta a osobný kontakt s učiteľom je ťažké nahradiť obrazovkou. Verí však, že deti sa podarí vrátiť do škôl v januári.

„My zatiaľ budeme robiť všetko preto, aby sme žiakom aj študentom v tomto čase pomohli – budeme aj ďalej rozširovať databázu zdrojov na webe Učíme na diaľku, robiť na ďalších hodinách v Edu TV a vidíme sa každý štvrtok na live streame na facebooku ministerstva,“ dodal Gröhling.

PREZIDENTKA: Nie je čas na politické spory

Teraz nie je čas na politické spory, deti sa potrebujú vrátiť do škôl. Aj napriek snahe rodičov a učiteľov, nie je dištančné vzdelávanie plnohodnotná alternatíva vyučovacieho procesu. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlava štátu zdôraznila, že časť generácie detí a mladých ľudí si nedobrovoľne tvorí vzdelanostný dlh, ktorý ich bude sprevádzať možno po celý život.

„Na každom dni v škole záleží, lebo každý jeden deň bez školy neznamená len vzdelanostnú rezervu, ale aj absenciu sociálnych kontaktov a podnetov potrebných pre správny psychický vývoj. Potrebujeme preto s najväčším úsilím hľadať spôsob, ako vrátiť deti do škôl čo najskôr tak, aby zároveň nedošlo k zhoršeniu epidemickej situácie,“ zdôraznila prezidentka.

Čaputová dodala, že pre verejnosť nie je podstatné, koho plán krízový štáb či vláda podporí, ale to, aby zodpovedné orgány štábu boli akcieschopné a prinášali riešenia akútnych problémov.

„Ak majú žiaci zostať ďalšie týždne doma len preto, že vláda nenašla spoločné riešenie dôležitého problému, nie je to dobrá správa,“ skonštatovala hlava štátu.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA