Sociálne siete

DOMOV

Mikulec dá preveriť informácie o sledovaní novinárky Tódovej

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 22:34

243

large BSC   cfba
ZDROJ: Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec/SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

14. január 2021 12:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) požiada o preverenie zistených skutočností v kauze údajného sledovania novinárky Moniky Tódovej. Ako napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, v prípade, že budú napĺňať znaky trestného činu, budú ich orgány činné v trestnom konaní riešiť v zmysle zákona.

„Vo svetle nedávnej, smutne známej kauzy sledovania novinárov Kočnerovým komandom, sú uvádzané skutočnosti mimoriadne znepokojivé. Akékoľvek tendencie alebo náznaky zastrašovania či prenasledovania, zamerané na umlčanie novinárov, sú v našej spoločnosti neakceptovateľné,“ zdôraznil minister.

Denník N 13. januára zverejnil, že jeho redaktorku Moniku Tódovú sledovali v posledných dňoch jej pobytu vo Vysokých Tatrách a aj doma v Bratislave. Pred tatranskou chatou, v ktorej bývala na začiatku januára s rodinou, stálo najmenej dva dni SUV s bardejovskou značkou, v ktorom sedel neznámy muž. V zaparkovanom aute strávil denne zhruba osem hodín a vyhotovoval si fotografie. Na podozrivé autá upozornila Tódová aj políciu. V Tatrách pred tou istotu chatou reportérku sledoval aj ďalší neznámy muž z auta s bratislavskou značkou.

Šeliga: Novinári môžu požiadať o ochranu, ak majú obavu o svoj život

Každý novinár, ktorý má obavu o svoj život, alebo ho niekto sleduje, môže požiadať o ochranu, forma policajnej ochrany je rôzna. Rovnako to platí pre prokurátorov aj sudcov. Sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sú chránení, ale ďalší majú menší režim ochrany. V takejto situácii je dôležité uvažovať o tom, či im ju nerozšíriť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí). Reagoval tak na medializované informácie o tom, že novinárku Denníka N Moniku Tódovú opäť sledujú a podľa denníka o tom mohol vedieť aj predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Šeliga očakáva, že šetrenie v tejto veci začne aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Doplnil, že konať už začal aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Podľa Šeligu sa rovnako vyhrážal novinárom a osočoval ich aj Marian Kočner. Tvrdí, že podobnosť medzi nim a Ficom nie je náhodná. Šeliga o nich hovoril ako o kmotroch. Pripomenul, že Kočner označoval Fica za svojho šéfa a že ak začne rozprávať exštátna tajomníčka Monika J. či sám Kočner, veľa ľudí zo Smeru môže skončiť podobne ako Kajetán K. či bývalý špeciálny prokurátor Dušan K.

Sledovanie novinárov alebo sudkyne ŠTS je podľa podpredsedu parlamentu neprípustné. Podľa Šeligu ide o koordinovaný útok na orgány činné v trestnom konaní, za ktorým sú právni zástupcovia finančnej skupiny Penta a manželka Jaroslava H.

„Zásadne sa ohradzujeme voči obvineniam podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu a odmietame ich. Máme za to, že na Slovensku, bohužiaľ, dochádza k porušovaniu základných princípov právneho štátu, čoho dôkazom je aj to, že sa politický predstaviteľ uchyľuje k obvineniam fyzických osôb a právnických osôb bez akýchkoľvek dôkazov,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Penty Lenka Vargová.

Na Šeligovo vyjadrenie reagoval aj advokát Penty Martin Škubla. Ten uviedol, že dnes dostal vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory (SAK), že uvedený podnet zo strany tímu Gorila aj na jeho osobu bol SAK doručený v utorok 13.januára. Z vyjadrenia SAK podľa neho vyplýva, že podnet mu SAK ešte len bude doručovať na vyjadrenie. Podnetom teda podľa svojich slov nedisponuje a preto jeho obsah ani nepozná.

„Vyjadrenie poslanca Šeligu, ktoré s počínaním ním označených právnych zástupcov (čiže aj mňa) navyše spája aj medializované sledovanie novinárky M. Tódovej a sudkyne P. Záleskej a hovorí o ‚našej‘ koordinácii s Robertom Ficom, je nepravdivé. Vyzývam preto poslanca Šeligu, nech tieto svoje slová bližšie rozvedie a zároveň preukáže tieto svoje konštrukcie. Alebo nech sa mi za ne verejne ospravedlní a nech ma ako obhajcu nezaťahuje do politických šarvátok,” uviedol v stanovisku Škubla. Dodal, že v opačnom prípade podá na Šeligu trestné oznámenie za ohováranie.

Čítajte aj:

https://www.globalnews.sk/domov/novinarku-moniku-todovu-ma-opat-niekto-sledovat
https://www.globalnews.sk/domov/fico-nesuhlasi-aby-boli-novinari-sledovani

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA