Sociálne siete

DOMOV

Mimovládky z oblasti vzdelávania žiadajú premiéra a ministra školstva, aby sa deti vrátili do škôl

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:32

181

kimberly farmer l Uaa KCUANVI unsplash bdb
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash

REKLAMA

27. november 2020 12:40 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Mimovládne organizácie z oblasti vzdelávania a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby znovu zaviedli prezenčnú formu vzdelávania. Ako informoval mediálny tím SNSĽP, týka sa to druhého stupňa základných škôl a stredných škôl. Ďalší proces prijímania rozhodnutí a opatrení by mal byť podľa nich participatívny, transparentný a v oblasti vzdelávania by mal zohľadňovať najlepší záujem detí.

Výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová upozornila, že študenti nemajú dostatočne zabezpečený prístup ku kvalitnému, inkluzívnemu a bezplatnému vzdelávaniu. Dodala, že obmedzenie sociálneho kontaktu a aktívnej účasti detí na prezenčnom výchovno-vzdelávacom procese prispieva k viacerým patologickým javom. „Deti sú taktiež vystavené vo zvýšenej miere rôznym hoaxom a dezinformáciám súvisiacim s ochorením COVID-19,“ objasnila.

Z prieskumu, ktoré stredisko uskutočnilo medzi mladými ľuďmi v septembri a októbri 2020, vyplynulo, že 57,7 percenta detí má za posledných 12 mesiacov skúsenosti so smútkom, úzkosťou a depresiou. Porubänová podotkla, že rovnaké percento mladých respondentov malo skúsenosti so stresom a chronickou únavou.

Dodala, že sú znepokojení súčasným stavom a vyhliadkami pre dištančné vzdelávanie žiakov na druhom stupni základných školách a stredných školách. V tejto súvislosti poukázala na odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, UNESCO a UNICEF, aby bolo zatváranie škôl posledným prostriedkom proti šíreniu ochorenia COVID-16 v oblasti vzdelávania.

Pod výzvu sa okrem strediska podpísalo Centrum komunitného organizovania, Rada mládeže Slovenska, Reach Institute, Mládež ulice, občianske združenie PDCS, Kaspian a CVEK-Centrum pre výskum etnicity a kultúry.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA