Sociálne siete

DOMOV

Muž spadol z vrcholu Ďumbiera a zázrakom prežil. Zasahovalo 20 horských záchranárov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 12:25

242

tatry a
ZDROJ: Ilustračná foto/Unsplash/Katarzyna Pe

REKLAMA

28. január 2021 12:00 SITA, redakcia

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Horskí záchranári z Nízkych Tatier v stredu popoludní zasahovali pod Ďumbierom. Podľa očitých svedkov z jeho vrcholu spadol muž, ktorého horskí záchranári našli 100 metrov pod severnou stenou na povrchu odtrhnutej lavíny. O podrobnostiach akcie informuje Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

Na záchrannej akcii spolupracovalo 20 horských záchranárov. Prvá skupina sa vyviezla na Chopok a odtiaľ pokračovala po hrebeni na Ďumbier, druhá skupina postupovala Jánskou dolinou. „Silný nárazový vietor a množstvo nového snehu komplikovali záchranárom postup. Z miesta odkiaľ turista spadol sa spustili pomocou lán do severnej steny Ďumbiera a našli muža približne 100 metrov pod stenou. Ako zázrakom mal slovenský turista po takom dlhom páde zachované základné životné funkcie,“ uviedla HZS.

Záchranári mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, zateplili ho a transportovali do Jánskej doliny. „Tu ho odovzdali privolanej posádke rýchlej lekárskej pomoci, ktorá ho odviezla do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ dodala HZS.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA