Sociálne siete

DOMOV

Na Slovensku pracuje v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci približne 164-tisíc žien

Dnešný Medzinárodný deň žien sa na Slovensku dotýka takmer 2 790 000 žien a dievčat.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 11:18

355

large sestricka eecfed
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Na Slovensku pracuje v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci približne 164-tisíc žien, tvoria 83 percent pracujúcich v tomto odvetví ekonomiky. Ďalším odvetvím s absolútnou prevahou pracujúcich žien nad mužmi je školstvo, kde pracuje viac ako 160-tisíc žien, osem z desiatich pracovníkov tohto odvetvia sú ženy. Zhodnotil to Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) v súvislosti s dnešným Medzinárodným dňom žien (MDŽ) s tým, že tento sviatok sa na Slovensku dotýka takmer 2 790 000 žien a dievčat. Tohtoročné motto MDŽ, ktoré vyhlásila Európska komisia, znie „Ženy vo vedúcich pozíciách – Snaha o dosiahnutie rovnej budúcnosti vo svete ochorenia Covid-19“. V tlačovej správe o tom informovalo oddelenie komunikácie ŠÚ SR.

Štatistický úrad pri príležitosti MDŽ pripomenul, že populácia žien na Slovensku má prevahu. Ženy tvoria 51,2 percenta obyvateľov Slovenska. Najvýraznejšiu prevahu majú ženy v Bratislavskom kraji, kde tvoria 52,3 percenta z obyvateľov. Naopak, najmenšia prevaha v početnosti žien nad populáciou mužov je v Prešovskom kraji, kde zastávajú 50,5 percentný podiel na obyvateľstve. Nadpolovičná väčšina žien, teda 54,1 percenta, žije v mestách.

Dve najsilnejšie skupiny

Dve najsilnejšie skupiny tvoria vydaté ženy a dievčatá a slobodné ženy a dievčatá. Zo všetkých žien je vydatých 40,1 percenta a slobodných je 39,2 percenta. Nasledujú vdovy s 10,9 percentným podielom na ženskej populácii a len o niečo menej je rozvedených žien, konkrétne 9,8 percenta zo žien. „So zmenami života spoločnosti sa podiely podľa rodinného stavu menia, pred dvadsiatimi rokmi tvoril podiel rozvedených na ženskej populácii len 5 percent,“ vysvetlil ŠÚ SR. Podiely rozvedených žien sa odlišujú podľa regiónu. Najviac ich je v Banskobystrickom kraji (12,1 percenta), na opačnej strane rebríčka je Prešovský kraj, kde rozvedené ženy predstavujú 6,9 percenta z populácie žien.

Presne 65,4 percenta žien na Slovenku predstavujú ženy v produktívnom veku od 15 do 64 rokov. Najväčšiu skupinou z nich tvorili štyridsiatničky, tesne nasledované tridsiatničkami. Obe skupiny majú vyše 400-tisíc predstaviteliek. Dievčat do 14 rokov je 15,1 percenta. „Zreteľný rozdiel však badať medzi seniormi, obyvateľmi vo veku 65 a viac rokov. Seniorky tvoria skoro pätinu ženskej populácie (19,5 percenta), je ich takmer 545-tisíc, čo je o 200-tisíc viac ako seniorov mužov,“ skonštatoval štatistický úrad. Takýto rozdiel spôsobuje najmä výrazne vyšší vek dožitia sa žien, ktorých stredná dĺžka života dosahuje 80,8 roka, pričom muži sa v priemere dožívali o takmer sedem rokov menej. Za posledné dve dekády sa tento ukazovateľ v ženskej populácii na Slovensku zvýšil zhruba o tri a pol roka.

Keďže obyvateľstvo Slovenska starne, ubúda žien v predproduktívnom veku a produktívnom veku, naopak, pribúda senioriek. Ešte v roku 2000 bol podiel senioriek na ženskej populácii 13,8 percenta a v súčasnosti sa približujú k 20 percentám.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA