Sociálne siete

DOMOV

Najväčší záujem o pretestovanie žiakov, rodičov a učiteľov prejavili ZŠ a ich zriaďovatelia

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 23:45

193

large testy ddeadd
ZDROJ: SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

10. január 2021 10:12 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Najväčší záujem o pretestovanie žiakov, rodičov a učiteľov prejavili základné školy a ich zriaďovatelia. Ako pre agentúru SITA uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, v tejto súvislosti evidujú záujem o 591 212 testov. Koncom decembra mali 3 395 nahlásených škôl. Malo by tak ísť o viac ako 263-tisíc žiakov, takmer 253-tisíc rodičov a viac ako 80-tisíc zamestnancov základných, stredných škôl a školských zariadení. Rezort pôvodne zbieral údaje k testovaniu, ktoré sa malo uskutočniť v termíne 7. až 9. januára 2021. Školy však vzhľadom na nepriaznivú situáciu aj po 11. januári, keď končia zimné prázdniny, pokračujú dištančným spôsobom výučby. Otvoriť sa môžu len materské školy a aj to iba tie pre rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. Plošné pretestovanie škôl sa tak presunulo na 22. až 24. januára.

V prípade avizovaných kloktacích testov, teda výplachu ústnej dutiny prostredníctvom vyšetrenia technikou PCR testu, ministerstvo oznámilo 18. decembra začatie prípravných trhových konzultácií. „Verejné obstarávanie testov je v procese prípravy, ministerstvo školstva v tejto veci komunikuje s Ministerstvom zdravotníctva SR a Úradom vlády SR. Kloktacími testami plánujeme zabezpečiť kolá testovania v období nasledujúcom po 24. januári 2021 v celkovom objeme 1,02 milióna testov,“ vysvetlilo.

Po pretestovaní by mal zriaďovateľ požiadať o úhradu finančného príspevku na preukázaný počet reálne otestovaných oprávnených osôb ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR cez online formulár. Výška finančného príspevku bola stanovená na päť eur za oprávnenú otestovanú osobu. Zazmluvnenú, objednanú alebo vlastnú MOM si môže škola zaradiť ako „špeciálnu službu“ v rozpočtovej klasifikácii. „Ministerstvo školstva obratom uhradí požiadavku do výšky nároku podľa reálneho preukázaného počtu vykonaných testov pre oprávnené osoby,“ priblížilo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA