Sociálne siete

DOMOV

Nástup detí do škôl 1. februára považuje Krajčí za veľké riziko

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 22:54

235

large matovic krajci aaa
ZDROJ: Igor Matovič (vľavo) a Marek Krajčí (vpravo), SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

26. január 2021 18:47 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Nástup detí do škôl v pondelok 1. februára považuje minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) za súčasnej situácie za riskantné. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii. Dodal, že o prehodnotení Covid automatu diskutoval s konzíliom odborníkov v súvislosti so šírením britskej mutácie koronavírusu. Podotkol, že si musia spracovať dáta a momentálne sa tak nevie k tomu bližšie vyjadriť. Viac informácií by mali poskytnúť v piatok 29. januára.

„Viem, že sa na to treba pripraviť. Obávam sa, že tie počty infikovaných a nakazených sú veľmi vysoké, a to najmä v niektorých okresoch je to veľké riziko,“ povedal. Doplnil, že v tejto veci plánuje stretnutie s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Branislavom Gröhlingom (SaS).

Miera pozitivity pri celoplošnom testovaní dosiahla za prvých osem dní 1,18 percenta

Priebežné výsledky skríningového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 po ôsmich dňoch od 18. do 25. januára priniesli 30 556 pozitívnych prípadov pri počte 2,589 mil. vykonaných testov. Miera pozitivity pri celoplošnom testovaní tak dosiahla v prvom týždni celoplošného testovania 1,18 %. Najhoršie sú na tom okresy Topoľčany (2,54 % pozitivita), Levice (2,48 %) a Hlohovec (2,31 %), naopak najlepšie Veľký Krtíš (0,30 %), nasledujú Tvrdošín (0,34 %) a Svidník (0,37 %). Informoval o tom v utorok premiér Igor Matovič.

Konzílium odborníkov by podľa slov premiéra asi malo prehodnotiť COVID automat. Ten má na Slovensku platiť od 8. februára, no podľa Igora Matoviča je na jeho zapnutie zrejme príliš skoro. Premiér sa bojí, že ak sa teraz uvoľnia opatrenia, môže sa pandemická situácia pre novú britskú mutáciu koronavírusu vymknúť spod kontroly. Aktuálne najúčinnejším riešením situácie je podľa predsedu vlády lockdown v kombinácii s frekventovaným celoplošným testovaním.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA