Sociálne siete

DOMOV

NATO skritizovalo Slovensko pre termín ukončenia budovania ťažkej mechanizovanej brigády

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 10:00

227

large    o eeddb
ZDROJ: Ilustračné foto/www.facebook.com/NATO

REKLAMA

7. január 2021 02:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) skritizovala Slovensko pre termín ukončenia budovania ťažkej mechanizovanej brigády. Vyplýva to z materiálu z procesu hodnotenia obranných plánov SR 2019/2020, ktorý dnes vláda SR vzala na vedomie. Jedným zo záverov správy je, že Slovensko je schopné poskytnúť ťažkú mechanizovanú brigádu až od roku 2032 napriek tomu, že prijala záväzok poskytnúť túto jednotku už od roku 2018.

NATO hodnotí, že pokiaľ nebudú bojové prápory zaradené do brigády prezbrojené novými bojovými vozidlami pechoty a novými tankmi, nedostatky brigády budú pretrvávať predovšetkým v oblastiach efektívnej palebnej sily, ochrany posádok a mobility v teréne. Podľa NATO musí Slovensko investovať aj do rozvoja jednotiek bojovej podpory a bojového zabezpečenia. To sa týka predovšetkým ženijných jednotiek, pozemnej protivzdušnej obrany a spôsobilosti spravodajstva, sledovania, určovania cieľov a prieskumu.

Slovenskí predstavitelia počas rokovaní informovali spojencov, že budovanie ťažkej mechanizovanej brigády je prioritou aj z pohľadu národného obranného plánovania. „SR buduje tankový prápor, ktorý bude postavený na modernizovaných tankoch T-72 a následne ho plánuje prezbrojiť na novú tankovú platformu. Spojenci boli tiež informovaní, že SR v roku 2019 podpísalo kontrakt na dodanie nových samohybných húfnic, ktoré spĺňajú všetky kvalitatívne požiadavky, aby mohli byť súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády,“ uvádza sa v dokumente. Počas najbližších piatich rokov plánuje tiež SR ukončiť modernizáciu bojových vozidiel pechoty a začať s obstarávaním novej platformy. Plánuje tiež realizovať projekty obmeny protilietadlových raketových kompletov a začať s obmenou ťažkej a uvoľňovacej ženijnej techniky.

Zo Vzdušných síl OS SR sa podľa NATO vďaka modernizácii a výmene techniky stávajú dobre vybavené, moderné a spôsobilé sily. „Skutočnosť, že SR plánuje poskytnúť druhý prioritný cieľ spôsobilostí, nasaditeľný systém pasívneho rádiotechnického prieskumu načas, teda od roku 2022, správa hodnotí ako veľmi vítané. Správa uvádza, že nákup 14 kusov F-16 prevyšuje požiadavky cieľov spôsobilostí,“ píše sa v dokumente.

NATO v správe tiež skonštatovalo, že SR spĺňa všetky kvantitatívne ciele v oblasti síl pre špeciálne operácie. Negatívne hodnotené sú vytvorenie Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie a nákup dvoch UH-60 v konfigurácii síl pre špeciálne operácie. Z pohľadu obranných plánovačov NATO tieto aktivity idú nad rámec požadovaných cieľov. SR plní ciele v oblasti podporných jednotiek len s obmedzeniami. Pretrvávajúcim nedostatkom je chýbajúci zaručený prístup k strategickej preprave pre všetky nasaditeľné sily.

Dlhodobým problémom je podľa NATO aj nedostatok zdravotníckeho personálu. V roku 2019 vláda SR schválila koncepciu manažmentu vojenského personálu OS SR. Napriek tomu je podľa správy NATO pretrvávajúcim problémom celková nízka naplnenosť OS SR, predovšetkým v oblasti zdravotníckeho personálu a tiež nedostatok IT špecialistov a nízky počet osôb zaradených do aktívnych záloh. Úroveň civilnej pripravenosti v SR sa podľa NATO oproti predchádzajúcemu hodnotiacemu cyklu podstatne zvýšila.

V rámci správy je pozitívne hodnotené zvyšovanie obranných výdavkov SR s cieľom dosiahnuť výdavky na obranu na úrovni 2 percent hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024. Správa však neopomína skutočnosť, že Slovensko v roku 2018 predpokladalo dosiahnutie tejto úrovne výdavkov už v roku 2022.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA