Sociálne siete

DOMOV

Nový policajný prezident to podľa Nadácie Zastavme korupciu nebude mať ľahké

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 0:33

242

large vypocutie PZ feba
ZDROJ: Vypočutie kandidátov na funkciu prezidenta Policajného zboru SR, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

25. január 2021 11:07 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Nový policajný prezident to nebude mať ľahké. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla Nadácia Zastavme korupciu s tým, že o kreslo „nie je veľká bitka“. O funkciu sa uchádza dočasne poverený šéf polície Peter Kovařík a veliteľ Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Oboch dnes vypočúva parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

„Malý záujem nás neprekvapuje. Policajný zbor nie je v ľahkej situácii, dvaja predošlí prezidenti skončili vo väzbe. Mnoho bývalých vrcholových predstaviteľov NAKA čelí závažným obvineniam z trestných činov,“ uviedla nadácia. Dodala, že viacero zložiek je vplyvom dlhodobého pôsobenia skupiny, ktorú vo svojich výpovediach opísal Ľudovít M. a Bernard S., takmer v rozklade.

Podľa súčasných pravidiel výberu šéfa polície má výbor odporučiť po vypočutí kandidátov ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) vymenovanie jedného z nich. Ak odporúčanie členovia výboru nevydajú, ministerstvo vnútra bude musieť výberové konanie zopakovať. „Uvidím, akým spôsobom sa budú obaja kandidáti prezentovať, bude to taká kombinácia, samozrejme, budem brať do úvahy aj výbor,“ povedal pred zasadnutím výboru Mikulec. Ako dodal, chcel si naživo vypočuť oboch kandidátov, aby mal takú istú možnosť ako verejnosť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA