Sociálne siete

DOMOV

Novým prezidentom Policajného zboru sa stal Peter Kovařík

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 0:46

204

large kovarik bca
ZDROJ: Peter Kovařík, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

28. január 2021 22:28 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Novým prezidentom Policajného zboru (PZ) sa stal Peter Kovařík. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) ho dnes vymenoval do funkcie.

Minister vnútra si uvedomuje, že situácia v polícii, ktorú zdedili, nie je ideálna a verí, že rozhodnutie vymenovať Kovaříka bude postupom času vnímané ako správne rozhodnutie. Mikulec ďalej potvrdil, že v krátkej dobe chce predstaviť nový spôsob voľby policajného prezidenta. Mal by sa tak uskutočniť ďalší výber nového šéfa polície. O tom, koho vymenovať, sa šéf rezortu vnútra radil aj s niektorými členmi vlády.

Nový policajný prezident povedal, že ho netrápi, kým bol do funkcie zvolený a zdôraznil, že PZ musí byť apolitický. Kovařík zároveň reagoval na otázku o stave Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), z ktorej odišlo takmer desať percent príslušníkov. „My dopĺňame stav na NAKA, pretože tam sú policajti, ktorí sú naozaj najdlhšie slúžiaci a časť z nich nám odišla. Dopĺňame ich mladšími. NAKA funguje a bude fungovať,“ uzavrel.

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v pondelok 25. januára odporučil Petra Kovaříka ministrovi vnútra na post policajného prezidenta. Podporilo ho spolu desať členov výboru, proti nebol ani jeden a zdržali sa štyria. Kovařík je od septembra 2020 v pozícii dočasného šéfa polície. Jeho protikandidátom bol veliteľ Útvaru špeciálneho určenia Prezídia PZ Štefan Hamran.

Kovařík v minulosti pôsobil ako policajný pridelenec vo Washingtone alebo ako riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ. V období rokov 2017 až 2020 pôsobil na Úrade vlády SR, najskôr ako riaditeľ Odboru prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády SR a neskôr ako generálny riaditeľ sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu a zároveň ako riaditeľ kancelárie Bezpečnostnej rady SR.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA