Sociálne siete

DOMOV

Obchody budú od pondelka 21. decembra zatvorené minimálne tri týždne

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 9:57

182

large obchod cabb
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/George Bakos

REKLAMA

9. december 2020 11:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Obchody okrem tých, ktoré zabezpečia základné potreby, budú od pondelka 21. decembra zatvorené. Opatrenie bude platné minimálne tri týždne. Vyplýva to z plánu opatrení, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii predstavili minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Hlavný hygienik vysvetlil, že obmedzenie prevádzok bude na Slovensku fungovať približne v rovnakom rozsahu, ako to bolo počas veľkonočných sviatkov. „Týmto bude obmedzená mobilita obyvateľstva a vyzývam všetkých ľudí, aby akceptovali všetky opatrenia,“ dodal Mikas a naliehal na ľudí, aby nenavštevovali ani vianočné trhy.

Obmedzenie prevádzok bude trvať minimálne tri týždne. „Ak sa dovtedy dostaneme do situácie, že máme najmä nemocnice pod kontrolou, tak postupne budú končiť uzavretia v jednotlivých okresoch, podľa incidencie v tom regióne,“ vysvetlil premiér. Ako pokračoval, každý jeden okres otvoria z takzvaného „lockdownu“ až vtedy, ak bude epidemiologická situácia taká, že bez akéhokoľvek strachu budú môcť deti pustiť bez testovania do školy. Podmienkou bude len testovanie školského personálu. Pri rušení obmedzení budú chcieť otvárať aj interiéry reštaurácií aspoň na polovičnú kapacitu. Úrad verejného zdravotníctva SR a ministerstvo zdravotníctva by mali v najbližšom čase predstaviť takzvaný COVID automat, z ktorého bude presne známe, aké budú podmienky na uvoľnenie „lockdownu“.

Mikas potvrdil, že kostoly, kiná a ani fitness centrá nebudú počas vianočných sviatkov zatvorené, ak budú dodržiavať opatrenia tak, ako ich majú v súčasnosti nastavené. Podotkol, že pred Vianocami budú komunikovať s náboženskou obcou, ktorú plánujú dôrazne požiadať, aby nastavené limity dodržiavala.

Minister zdravotníctva uviedol, že od pondelka 21. decembra budú mať všetky deti školské prázdniny. Neskôr, od pondelka 28. decembra bude Ministerstvo hospodárstva SR pravidelne testovať zamestnancov podnikov, ktoré majú viac ako 500 zamestnancov.

Režim na hraniciach s okolitými krajinami by sa nemal meniť

Režim na slovenských hraniciach by sa počas „lockdownu“ nemal meniť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Matovič. „Vzhľadom na to, že u nás sa tá situácia zhoršuje a v druhých krajinách sa zlepšuje predpokladám, že tá epidemiologická situácia sa približne vyrovná. Načo sa budete brániť pred príchodom ľudí s plus-mínus rovnako epidemiologicky zasiahnutej krajiny?,“ povedal premiér.

Zimné strediská budú za sprísnených protipandemických opatrení naďalej otvorené

Protipandemické opatrenia zo strany štátu sa už v nasledujúcich dňoch sprísnia. Tie sa dotknú aj zimných stredísk, ktoré však naďalej budú môcť fungovať. Terasy reštaurácií sa majú už od 11. decembra zatvoriť, pričom predaj cez okienko bude naďalej umožnený. Od 14. decembra sa sprísnia podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek. Vyžadovať sa bude od návštevníkov test na koronavírus, nie starší ako 72 hodín. Ako informoval na tlačovej besede hlavný hygienik Ján Mikas, maximálna kapacita kabíny lanoviek bude stanovená na jednu osobu. Členovia jednej domácnosti budú môcť využiť jednu kabínu. Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zimné prázdniny pre žiakov a študentov začnú od 21. decembra, pričom od tohto dátumu budú zatvorené aj obchodné prevádzky, okrem potravín či drogérií.

Minister dopravy Andrej Doležal zdôraznil, že zimné strediská zostanú otvorené aj preto, že jeho rezort obhájil pred odborníkmi semaforový plán, ktorý obsahuje okrem sprísnení hygienických opatrení aj prvok testovania. „V najbližších dňoch predstavíme konkrétny nástroj na pomoc domácemu cestovnému ruchu, vďaka ktorému budú môcť reštaurácie, kaviarne či zimné strediská požiadať o finančnú pomoc,“ dodal Doležal. K dispozícii podľa jeho slov bude 100 miliónov eur.

Správu sme aktualizovali v plnom rozsahu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA