Sociálne siete

DOMOV

Obvinená bývalá štátna tajomníčka: V kauze zmenky len ako pomoc kamarátovi, Markízu nemala rada

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:56

199

large jankovska sita bbfcbec
ZDROJ: Monika J. na archívnych záberoch v marci 2020, SITA/Martin Havran

REKLAMA

26. november 2020 12:23 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Angažovanie sa v kauze zmenky v prospech Mariana K. brala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. ako pomoc kamarátovi. Podľa informácií agentúry SITA to vyplýva z jej výpovede pred policajným vyšetrovateľom. Mariana K. podľa vlastných slov obvinená poznala od roku 2016, pričom vo veci zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súdoch, ju prvýkrát oslovil v roku 2017. Podľa Moniky J. ju však Marian K. uisťoval, že zmenky sú pravé. Zároveň uviedla, že Markízu, od ktorej chcel Marian K. vysúdiť vyplatenie zmeniek, nikdy nemala rada pre jej údajne neobjektívne spravodajstvo.

Bývalá štátna tajomníčka tiež vypovedala, že sa Marian K. v priebehu ich spoločných stretnutí vyjadril, že by bolo dobré Markízu ovládnuť, keďže by to bolo dobré pre stranu Smer-SD. Taktiež ju podľa jej slov uisťoval, že s políciou nebude v tomto prípade problém. Monika J. však zdôraznila, že nekoordinovala všetky kroky ohľadom rozhodovania sudkyne Zuzany M. o zmenkách.

Monika J. zároveň uviedla, že sa o fakte, že rieši zmenky, vyjadrila pred predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ten to však nijako nekomentoval, rovnako ani Peter Pellegrini, ktorému údajne o veci tiež hovorila.

Fico v tejto súvislosti dnes pre médiá povedal, že spor o zmenky vnímal len cez médiá, keďže televízia Markíza má veľký vplyv na politiku. Inak podľa neho nemá strana Smer-SD s kauzou nič spoločné.

FICO: Čo mala Monika J. robiť ako štátna tajomníčka, to robila dobre

Čo mala Monika J. robiť ako štátna tajomníčka, to robila dobre. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico s tým, že jej prácu si vážil. Podľa neho bola veľmi zdatná pokiaľ išlo o profesionálny výkon. Stretávali sa spolu najmä v Úrade vlády SR alebo v centrále strany a riešili témy po profesionálnej stránke.

Fico opakovane kritizoval, že veľa ľudí je vo väzbe nezákonne. „Toľko ju trápili, až začala niečo rozprávať,“ dodal Fico. Monika J. je vo väzbe osem mesiacov. O väzbe hovorí Fico ako o „mučiacom nástroji“. Tvrdí, že o súkromných aktivitách bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nič nevedel. „S našimi nominantmi sme netrávili 24 hodín času,“ dodal. Šéf Smeru uviedol, že s Monikou J. riešil predovšetkým koordináciu zastupovania štátu v právnych sporoch.

Monika J. trvá na tom, že neovplyvňovala rozhodnutie o väzbe Mariana K.

Keď mal Najvyšší súd SR (NS SR) v roku 2018 rozhodovať o väzbe Mariana K. pre kauzu zmenky, ten sa obrátil na štátnu tajomníčku Moniku J., aby oslovila jednu členku predmetného senátu NS SR s ponukou úplatku. Vyplýva to zo zápisnice o výpovedi obvinenej Moniky J. pred policajným vyšetrovateľom. Podľa obvinenej Marian K. tvrdil, že mal pre sudcov vyčlenených 300-tisíc eur, aby rozhodli v jeho prospech a on bol ponechaný na slobode. Monika J. však uviedla, že sa za sudkyňou bála ísť a vo veci nekonala.

Monika J. tiež vo výpovedi priblížila, že jej Marian K. tvrdil, že príkaz, aby u sudkyne lobovala v jeho prospech, jej dá aj predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Ten ju následne skutočne volal na stretnutie, o Marianovi K. však reč nebola. Obvinená v tejto súvislosti tiež ozrejmila, že z rozhovorov s inou sudkyňou NS SR počula, že viacerí sudcovia vo veci väzby Mariana K. nechceli rozhodovať, iní na túto vec zase údajne menili názory.

Moniku J. zadržali v marci tohto roku v rámci akcie Búrka zameranej na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy je bývalá štátna tajomníčka a bývalá sudkyňa stíhaná väzobne. Jej advokát Peter Erdős v stredu 25. novembra potvrdil, že sa priznala k trestnej činnosti. Zároveň však dnes nepotvrdil autenticitu medializovanej zápisnice s výpoveďou obvinenej.

Aktualizácia 18:08 h

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA