Sociálne siete

DOMOV

Obyvatelia v 45 určených okresoch sa budú môcť počas víkendu prísť testovať od 8. do 20. hodiny

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 23:04

271

large VK  aead
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

5. november 2020 13:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 5. novembra – Počas víkendu 7. a 8. novembra 2020 sa uskutoční plošné testovanie obyvateľov v rámci 45 okresov. Je určené pre osoby (okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR) nad 10 rokov, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7% a viac a tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020.

Aktuálne sa na príprave ďalšej fázy operácie Spoločná zodpovednosť podieľa celkovo viac ako 2000 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Velenie operácie pracuje z bezpečnostných a epidemiologických dôvodov prevažne online. K dnešnej 10. hodine je pre tzv. červené okresy naplánovaných na sobotu 2 805 odberových miest a 2 715 tímov. V nedeľu by sa testovanie malo realizovať v 2 751 odberových miestach a zabezpečiť by ho malo 2 683 odberových tímov.

Presný počet odberových miest bude uverejnený na stránke www.somzodpovedny.sk, predbežne však Ozbrojené sily SR plánujú testovať na rovnakých odberových miestach, ako v rámci celoplošného testovania. Totožné by mali byť aj odberové tímy. Pre verejnosť budú odberové miesta prístupné od 08.00 h do 20.00 h. V tejto súvislosti rezort obrany obyvateľom výrazne neodporúča čakať v sobotu ráno pred testovaním v radoch, ale prísť na testovanie cez deň podľa aktuálnej situácie na jednotlivých odberových miestach. Zároveň prosí o trpezlivosť a ústretovosť.

V súvislosti s testovaním ministerstvo obrany dôrazne vyzýva obyvateľov, aby si na vystavené certifikáty dávali pozor, nakoľko v prípade ich straty alebo znehodnotenia im nebudú môcť byť vystavené nové. Zároveň ako zdroj odpovedí na otázky týkajúce sa zákazu vychádzania odporúčame platné uznesenie vlády SR dostupné na https://rokovania.gov.sk/RVL/Resolution/18855/1.

„Verím, že aj počas nadchádzajúceho testovania sa všetci zúčastnení – organizátori, členovia odberových tímov, verejnosť a samosprávy – jednoducho všetci spojíme a opäť potiahneme za jeden povraz. Budúcnosť Slovenska je naozaj našou spoločnou zodpovednosťou a tak by sme k tomu mali pristupovať. Preto veľmi oceňujem spoluprácu so všetkými zložkami a najmä samosprávami. Je skvelé cítiť, že sme na jednej lodi a máme spoločný cieľ. Nie jednoduchý, ale nesmierne dôležitý,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň poďakoval aj sponzorom za „nezištnú pomoc pri odstraňovaní následkov núdzového stavu, ktorá je prejavom solidarity a ľudskosti. Sú skvelí a veľmi nám pomáhajú.“

Minister J. Naď zároveň uviedol, že okrem plánovaných odberových miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany dobrovoľne otvorí aj ďalšie odberové miesta v okresoch, ktoré hraničia s tzv. červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. V tomto prípade štát poskytne pre odberové miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu, ako aj personál z radov ozbrojených síl a policajného zboru. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú.

Testovať zamestnancov vo vlastnej réžii budú môcť opäť aj firmy nad 4 000 zamestnancov, prípadne skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedeli zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4 000 osôb. Túto možnosť využije 10 firiem.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA