Sociálne siete

DOMOV

Odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov v aktuálnej situácii poznačenej pandémiou

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 17:47

734

large vzdelavanie aaabdf
ZDROJ: Unsplash/Annie Spratt

REKLAMA

16. január 2021 05:16 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) zriadil telefonické aj mejlové linky pomoci. Rodičia sa počas pracovných dní môžu bezplatne poradiť so psychológom, ale aj špeciálnym pedagógom. Za VÚDPaP o tom v tlačovej správe informovala Darina Mikolášová. Psychologička výskumného ústavu Beáta Sedlačková tvrdí, že zatiaľ sa nedá presne predstaviť, aké dopady môže mať aktuálna situácia na psychiku detí. Tie sú v dôsledku dlhodobého dištančného vzdelávania apatické a psychológovia evidujú zvýšený výskyt ich depresívnych prejavov práve v dôsledku sociálnej izolácie.

„S dlhodobými následkami sa budeme ešte veľmi dlho vysporadúvať, pretože deťom veľmi chýbajú sociálne vzťahy. Škola je pre nich sociálnym spoločenstvom – potrebujú niekam patriť a byť súčasťou sociálnej skupiny. Online vyučovanie nedokáže plnohodnotne nahradiť vzájomnú interakciu v triede, vzťah medzi učiteľom a žiakom a už vôbec nie medzi žiakmi navzájom. Žiaci počas dištančného vzdelávania strácajú pracovné návyky, prerušil sa im režim dňa. Vieme o tom, že mnoho detí sa vzdeláva v posteli a v pyžame,“ zdôraznila Sedlačková. Škôlkari nie sú podľa nej doma až tak dlho, ako staršie deti a vo funkčnej rodine netrpia. Ohrozené sú však deti v konfliktných a nefunkčných rodinách. Tie sú vystavené najčastejšie domácemu násiliu, hádkam, problém však majú v súčasnosti aj deti ohrozené generačnou chudobou.

Dva typy rodičov

Podľa zástupkyne riaditeľky VÚDPaP Aleny Kopányiovej kontaktujú odborníkov dva typy rodičov. „Sú to rodičia, pre ktorých je už situácia v niečom neudržateľná. Bojujú s pocitom, že niečoho už je veľa a nevedia si s tým rady. Riešia zlozvyky, disciplínu a motiváciu dieťaťa. V poslednom čase zaznamenávame však aj telefonáty od rodičov, ktorí prežívajú veľmi silné emócie v rodine v dôsledku úmrtia alebo hospitalizácie blízkeho na ochorenie COVID- 19. Cítia úzkosť a chcú vedieť, ako sa s tým vysporiadať a ako to sprostredkovať dieťaťu,” vysvetlila.

Špeciálne podcasty

VÚDPaP pripravuje k týmto témam špeciálnu sériu podcastov Nahlas o deťoch, rovnako spúšťa aj odborný kanál pre odborníkov pod názvom Odborne na slovíčko. Informácie sú denne aktualizované aj na Facebooku výskumného ústavu. V súvislosti s pandémiou realizovali viaceré výskumy, ktoré boli zamerané na edukáciu detí v domácom prostredí či na psychické zdravie detí a rodičov počas pandémie. Zaujímali sa aj o slovné hodnotenie žiakov na školách. Tieto výsledky chcú prezentovať aj formou podcastu.

V pracovných dňoch od 9:30 do 16:00 je od pondelka do piatka bezplatne k dispozícii psychológ na čísle 0910 234 860, konzultovať problémy so špeciálnym pedagógom môžu rodičia v utorok a stredu na čísle 0910 361 252.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA