Sociálne siete

DOMOV

Online: V Nitre otvorili 37 miest na antigénové testovanie, pohrebné služby sú preťažné

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:31

225

large testovanie nitra effa
ZDROJ: Odber vzorky na mobilnom odbernom mieste v priestoroch vojenského útvaru Protilietadlovej raketovej brigády Nitra,SITA/Martin Havran

REKLAMA

8. január 2021 05:44 SITA, redakcia

NITRA – Od pondelka 11. januára od 5:00 do 29. januára bude platiť v okrese Nitra sprísnený zákaz vychádzania. Aj na cestu do zamestnania alebo do prírody bude potrebné potvrdenie o negatívnom PCR alebo antigénovom teste. Nitrianska polícia už od utorka z dôvodu vážnej epidemiologickej situácie v okrese vykonáva intenzívnejšie kontroly zákazu vychádzania.

V Nitre dnes popoludní otvorili všetkých 37 odberných miest, kde sa môžu ľudia otestovať na ochorenie COVID-19. Podľa primátora Mareka Hattasa má Nitra dostatok zdravotníkov aj ďalšieho personálu. Testovanie v meste sa koná v piatok do 20:00, sobotu a v nedeľu od 8:00 do 17:00, cez víkend sa testuje v celom okrese Nitra. Testovanie bude trojkolové, uskutoční sa v týždňových odstupoch.

„Pevne verím, že sa príde pretestovať čo najviac ľudí, aby sme po troch kolách testovania mali krivku pozitívne testovaných stlačenú na minimum, tak, aby sa mohli vrátiť školáci do základných škôl, do stredných škôl, aby tu začal fungovať vzdelávací proces. To je cieľom,“ povedal k testovaniu v okrese Hattas. Od pondelka 11. januára od 5:00 do 29. januára bude možné v okrese Nitra vychádzať von len s potvrdením o negatívnom PCR alebo antigénovom teste. O sprísnení zákazu vychádzania rozhodla z dôvodu vážnej epidemiologickej situácie vláda SR v stredu 6. januára.

Vysoké čísla úmrti

V Nitre v priebehu decembra podľa primátora Hattasa zaznamenali 330 úmrtí, pričom bežný mesačný priemer je 130 úmrtí. Extrémne vysoké čísla evidujú aj v prvých dňoch nového roka. Preťažené sú pohrebné služby, na pochovanie zosnulého sa čaká dva týždne.

V celom okrese Nitra je na plošné testovanie pripravených 116 odberných miest. Niektoré obce ľudí objednávajú na testovanie telefonicky, niektoré zaviedli časenky alebo pridelenie času na testovanie podľa ulíc.

V okrese Nové Zámky pritvrdili opatrenia, zakázali aj predaj alkoholu

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch zakázal všetkým prevádzkam verejného stravovania v okrese predaj alkoholických nápojov, vrátane predaja na odber so sebou. Zakázal tiež organizovanie akýchkoľvek posedení a stretnutí spojených s konzumáciou jedál a nápojov a v predajniach drogérie zakázal predaj akéhokoľvek iného tovaru.

„Museli sme pritvrdiť opatrenia v okrese, pretože niektorí naši občania sa správajú vyslovene nezodpovedne,“ povedal regionálny hygienik Juraj Benko. Sprísnenie opatrení má podľa neho zabrániť tomu, aby sa okres dostal do takej situácie, v akej je momentálne okres Nitra. V okrese Nové Zámky pribúda podľa Benka denne 100 až 110 ľudí pozitívne testovaných na COVID-19 z PCR testov, ďalšie desiatky z antigénového testovania.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch má reprofilizovaných 182 lôžok pre pacientov s COVID-19, aktuálne je obsadených asi 80 percent z nich. Situácia v nemocnici je podľa zástupkyne riaditeľa Anny Tamaškovičovej veľmi vážna, pretože asi 200 zdravotníkov je práceneschopných alebo v karanténe.

Alena Procházková z Okresného úradu v Nových Zámkoch na piatkovej tlačovej besede potvrdila, že viacerí starostovia v okrese už prejavili záujem o antigénové testovanie obyvateľov svojich obcí.

Novú mutáciu koronavírusu zachytili aj vo vzorkách odobratých v Nitre

Nový variant koronavírusu zachytili aj vo vzorkách odobratých v Nitre. Na piatkovej tlačovej besede to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. To je podľa neho pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo je situácia v Nitrianskom okrese aktuálne taká vážna. Nová mutácia koronavírusu zachytená v južnom Anglicku podľa ministra zhoršuje situáciu na celom Slovensku. Stúpajú počty infikovaných, hospitalizovaných aj obetí. Situácia je podľa Krajčího na Slovensku aj v Česku eskalujúca.

Ako minister Krajší uviedol, koncom minulého roka oslovil spoločnosť MultiplexDX, aby vyvinula PCR test, ktorý bude odhaľovať aj to, či ide o nový variant koronavírusu. Biochemik a CEO spoločnosti Pavol Čekan na tlačovej besede informoval, že vo štvrtok 7. januára dokončili prvú verziu tohto testu a chcú ho počas ďalších dní vylepšovať. Prvá verzia sa blíži k 90 percentám citlivosti.

Virológ Boris Klempa zo Slovenskej akadémie vied ozrejmil, ako prvýkrát medzi sviatkami našli na východnom Slovensku nový kmeň koronavírusu. „Dnes sme mali možnosť prvýkrát využiť ten novovyvinutý test spoločnosťou MultiplexDX. Vďaka spolupráci s doktorkou Líškovou z Nitry sme mali k dispozícii 17 vzoriek, ktoré už boli predtým otestované ako pozitívne a zatiaľ sa zdá, keďže je to len prvá verzia, že v minimálne v piatich vzorkách sme zistili pozitívnu reakciu, čo naznačuje, že by mali byť z anglického kmeňa,“ vysvetlil Klempa.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA