Sociálne siete

DOMOV

Organizácia Človek v ohrození pošle na pomoc na Morave 100-tisíc eur

Po ničivom tornáde sa medzi Slovákmi zdvihla veľká vlna solidarity. Za štyri dni prispeli cez Človeka v ohrození na pomoc obetiam nešťastia už cez 76,000 eur. Nezisková organizácia pridá k tejto sume z humanitárneho fondu ďalších najmenej 20,000 eur tak, aby celková prvotná suma pre pomoc v postihnutej oblasti dosiahla 100-tisíc eur.

Zverejnené:

Upravené: 29. júna 2021 o 8:39

394

Zasiahnutá obec Hrušky, zdroj: ČvO

REKLAMA

BRATISLAVA – Po prvotnom zásahu záchranných zložiek je momentálne situácia na Morave stabilizovaná. Odstránilo sa bezprostredné nebezpečenstvo a na miesto nešťastia už majú prístup aj dobrovoľníci. Popri okamžitej pomoci však začína byť potrebná aj tá dlhodobá.

„Tie najurgentnejšie potreby, ako voda, ubytovanie, či jedlo, sú nateraz zabezpečené. Ľudia sa však postupne potrebujú opäť postaviť na vlastné nohy a získať naspäť svoje domovy,” vysvetľuje koordinátor humanitárnej pomoci Človeka v ohrození, Marián Cehelník. Organizácia sa v spolupráci s českým partnerom Člověk v tísni preto zameria najmä na dlhodobú pomoc.

Človek v ohrození vyčlenil prvých najmenej 20,000 eur na pomoc z Klubu priateľov. Okrem toho do pondelka Slováci a Slovenky prispeli na pomoc v susednom regióne ďalších 76,000 eur. „Priamo na mieste sú už od piatka naši kolegovia z Člověka v tísni. Rokujú s krízovými štábmi a zisťujú, kde je naša spoločná pomoc najviac potrebná,” hovorí Marián Cehelník.

Pri katastrofách takýchto rozmerov je kľúčová koordinácia jednotlivých organizácií, aby pomoc bola efektívna, spravodlivá a nezdvojovala sa. „Neustále sme preto v kontakte s naším českým partnerom, ale aj s ďalšími organizáciami, ktoré priamo na mieste zasahujú. Už teraz ale vieme povedať, že sa zameriame na pomoc rodinám a jednotlivcom, ku ktorým sa potrebná pomoc nedostane, alebo majú vzhľadom na svoj zdravotný stav alebo sociálnu situáciu špecifické potreby,” ozrejmuje riaditeľka organizácie Andrea Najvirtová.

Človek v ohrození na miesto v najbližších dňoch vyšle aj svojich pracovníkov, ktorí budú mapovať potreby miestnych a koordinovať odovzdávanie pomoci. Od piatka pritom organizácii prišlo okrem finančných darov aj množstvo dobrovoľníckych a materiálnych ponúk. „Som presvedčený, že najlepšia forma pomoci je tá finančná. Česká republika má dostatok stavebných firiem, remeselníkov a chýbajúceho materiálu. Veľa ľudí však prišlo o živobytie a domovy. Teraz potrebujú pomoc, aby prekonali to najhoršie obdobie,“ vysvetľuje Marián Cehelník.

Informácie o aktuálnom dianí a o distribúcii pomoci bude Človek v ohrození pravidelne zverejňovať na svojom Facebooku a Instagrame. Prispieť na pomoc na Morave je ešte stále možné na stránke www.clovekvohrozeni.sk/pomoc-morava/.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA