Sociálne siete

DOMOV

Plošné testovanie na školách je podľa únie ÚMS pre väčšinu miest neprijateľné

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 10:20

203

large testovanie dfe
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

8. december 2020 09:54 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Plošné testovanie na školách je pre väčšinu miest neprijateľné a nerealizovateľné. Únia miest Slovenska (ÚMS) to uviedla v tlačovej správe, ktorú zaslala jej hovorkyňa Daniela Piršelová. Primátori miest preto od vlády žiadajú, aby prijala také opatrenia, ktoré umožnia návrat detí do škôl v januári aj bez nutnosti testovania.

„Reagujeme nielen na dôležitosť návratu detí do škôl, ale aj na celkovú epidemiologickú situáciu na Slovensku. S obavami sledujeme v našich mestách nárast mobility a koncentráciu ľudí, a to v čase, kedy nám dramaticky narastá počet nakazených a chorých. Máme, žiaľ, pocit, že sa opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu,“ povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

Zástupcovia miest nesúhlasia s tým, aby museli žiaci, učitelia, nepedagogickí pracovníci škôl a rodičia podstupovať testovanie. Reagovali tak na prvotné testovania na školách. Tie sa uskutočnili počas uplynulého víkendu boli, počas ktorého boli 5. a 6. decembra s vedomím Úradu vlády SR otestované Základná škola (ZŠ) Mútne na Orave, ZŠ Námestie Slovenského učeného tovarišstva v Trnave, ZŠ Besst aj gymnázium Besst v Trnave. Na Súkromnej odbornej škole Trebišov bolo otestovaných najviac žiakov, a to 515, čo predstavuje 93 percent žiakov školy. Otestovaní boli aj žiaci troch škôl v Starej Ľubovni a ZŠ v Spišskom Hrhove.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA