Sociálne siete

DOMOV

Počas víkendu sa uskutoční pilotné testovanie na školách. Následne sa od 7. decembra spustí ich otváranie

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 10:58

224

large testovanie cfbb
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/Milo Fabian

REKLAMA

4. december 2020 14:01 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Počas víkendu sa uskutoční pilotné testovanie na školách, následne sa od pondelka 7. decembra spustí otváranie tých škôl, ktoré o to prejavia záujem. Na spoločnej tlačovej besede po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) a premiér Igor Matovič (OĽaNO). Minister priblížil, že nasledujúce dni budú zverejňované vyhlášky, rozhodnutia a manuály k otvoreniu škôl. Podotkol, že aj keď bude v dokumentoch uvedený dátum pondelok 7. decembra, všetky školy sa k danému termínu otvoriť nemusia.

Šéf rezortu školstva zároveň dodal, že sa chcú pripraviť najmä na január a počas testovania chcú odhaliť všetky technické chyby a tiež nastaviť pravidlá. Podľa Matoviča sa školy nemusia otvárať iba na začiatku týždňa, no môžu tak urobiť aj uprostred týždňa. Tvrdí, že bude na slobode riaditeľa a zriaďovateľa, či sa rozhodne otvoriť niektorú triedu alebo celú školu. Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti spresnil, že vznikne možnosť prezenčnej výučby pre tie deti druhého stupňa základných škôl a stredných škôl, ktoré sa budú vedieť preukázať negatívnym testom. Ten by nemal byť starší viac ako sedem, 14, či 21 dní v závislosti od vážnosti epidemiologickej situácie v danom okrese. „Teraz je len na zriaďovateľoch a najmä rodičoch, odkedy sa to tak stane aj v ich škole,“ napísal.

Podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) uviedol na tlačovej konferencii, že z hľadiska ústavno-právnej roviny sa vykonával test proporcionality, ktorý sa napríklad využil aj pri celoplošnom testovaní. Dnes by mal predstaviť správu, že podmienka negatívneho testu na vstup dieťaťa do školy je v súlade s právom a nejde sa o diskrimináciu detí.

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) v tejto súvislosti odmieta vytváranie dvoch kategórií žiakov a považuje to za zbytočnú šikanu učiteľov, rodičov a detí. „Výsledok rokovania vlády svedčí o tom, že ide o improvizáciu predsedu vlády s nejasným výsledkom podobným tomu, aký sa v plnej miere ukázal po celoplošnom testovaní,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Za ľudí si vie predstaviť, že by návrat do škôl nebol podmieňovaný povinnými testami

Koaličná strana Za ľudí si vie predstaviť, že by návrat do škôl nebol podmieňovaný povinnými testami. Ako uviedla počas rokovania vlády ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová, z ich strany padol návrh, aby deťom na druhom stupni základných škôl (ZŠ) na návrat do tried stačilo potvrdenie o bezinfekčnosti tak, ako je to v prípade žiakov prvého stupňa ZŠ.

„Zároveň som veľmi rada, že školy sa budú postupne otvárať, ale vieme si predstaviť aj iný variant, ako podmieňovať návrat do školy povinnými testami,“ povedala Remišová. Dodala, že ďalšie informácie má poskytnúť minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Lockdown majú podľa premiéra oznámiť kľúčové autority štátu, ktoré vystupovali proti plošnému testovaniu

Lockdown majú oznámiť kľúčové autority štátu, ktoré vystupovali proti plošnému testovaniu. Po rokovaní vlády to povedal predseda vlády Igor Matovič ako reakciu na otázku, či môžu byť vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu do Vianoc zavedené prísnejšia opatrenia. „Očakávam, že veľmi skoro kľúčové autority štátu, ktoré v posledných týždňoch vystupovali proti plošnému testovaniu a hovorili o tom, že má byť len dobrovoľné, prídu a úprimne povedia, že hold, zostal nám len lockdown. A teraz, keď vláda rozhodne o lockdowne, nehnevajte sa, lebo my sme to spôsobili tým, že sme spochybňovali plošné testovanie,“ uviedol premiér. Nespresnil však, koho konkrétne tým myslel.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA