Sociálne siete

DOMOV

Podľa Mičovského je v okolí areálu Chemka Strážske hodnota PCB látok v zemi najhoršia na svete

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 23:41

188

large Chemko Strazske bafad
ZDROJ: Vstup do areálu podniku Chemko Strážske, SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

11. december 2020 08:51 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Rozsah kontaminácie v okolí areálu Chemka Strážske (okres Michalovce) bude známy v najbližších týždňoch. V tlačovej správe to uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). Skutočný stav zamorenia plychlórovanými bifenylmi (PCB látkami) zo sudov, ktoré sa nachádzajú v areáli Chemka Strážske, má odhaliť prieskum Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. Mičovský o ďalšom postupe v prípade areálu Chemka Strážske a odkaliska Poša (okres Vranov nad Topľou) informoval na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

„Sme blízko k riešeniam a reálnym krokom, ktoré si Zemplín vyžaduje. Stav PCB látok je tu v horizonte jedného metra pod povrchom najvyšší na svete, a to je pre život likvidačné. Aj preto sme vytvorili monitorovaciu sieť s veľkosťou 10 x 10 kilometrov, ktorá zasahuje veľmi širokú oblasť v tejto lokalite. Dodnes sú tam stovky sudov, z ktorých vytekajú nebezpečné látky do prírody,“ povedal Mičovský.

Pre nápravu aktuálnej situácie bude podľa šéfa agrorezortu dôležitá aj príprava niektorých legislatívnych zmien, ktorými sa upravia pravidlá pre veľkých znečisťovateľov, prevádzkovateľov skládok a odkalísk. Poslanci na výbore odsúhlasili doplniť uznesenie o úlohu vykonania monitoringu podzemných vôd v dotknutých lokalitách vzhľadom na nevyhnutnosť riešenia otázky likvidácie sudov, z ktorých vytekajú PCB látky do pôdy. Zároveň odporučili Ministerstvu životného prostredia SR a Ministerstvu vnútra SR zaradiť odkalisko Poša pod mimoriadnu situáciu a zabezpečiť okamžité riešenie výtoku z odkaliska Poša do Kyjovského potoka.

Aj napriek tomu, že výroba PCB sa vo svete ukončila v 70. rokoch, na Slovensku bola ukončená až v roku 1984.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA