Sociálne siete

DOMOV

Podujatie Noc vonku upozorní na problém bezdomovectva

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:34

194

nick fewings  OFU yx Uv Lc unsplash dcbbaa
ZDROJ: Unsplash/ Nick Fewings

REKLAMA

23. november 2020 09:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Občianske združenie Vagus organizuje vo štvrtok 26. novembra podujatie Noc vonku, ktorým sa snaží poukázať na problém bezdomovectva. Ako ďalej združenie informuje v tlačovej správe, v rámci podujatia prespia desiatky ľudí na znak solidarity s ľuďmi bez domova pod holým nebom. Cieľom akcie je podľa združenia vyjadriť podporu viac ako 23-tisíc ľuďom bez domova na Slovensku a poukázať na potrebu dostupného bývania, prevencie a služieb pre ľudí bez domova.

Spomedzi 23-tisíc bezdomovcov na Slovensku ich podľa združenia vagus žije približne štyritisíc v Bratislave. „Kapacity sociálnych služieb poskytujúcich útočisko počas noci nestačia na pokrytie potrieb všetkých týchto ľudí. Preventívne opatrenia, ktoré by zabránili tomu, aby sa ľudia v ťažkej životnej situácii ocitli bez domova, celkom absentujú. Naším dlhodobým a najväčším cieľom je preto ukončovanie bezdomovectva,” uvidela riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová.

Po minulé roky sa podľa združenia v rámci podujatia stretlo vždy okolo 30 ľudí, ktorí spoločne prespali na Námestí SNP alebo inom frekventovanom mieste v centre Bratislavy. Účastníci však tento rok môžu využiť napríklad aj vlastný balkón či záhradu. „Podstatou je snažiť sa prekonať noc vonku a na druhý deň fungovať ako v iný bežný deň,” dodala Kárová.

Záštitu na podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA