Sociálne siete

DOMOV

Polícia upozorňuje na podvody, pri ktorých sa páchateľ vydáva za manažéra firmy

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 21:28

245

large IMG  eddac
ZDROJ: Ilustračné foto/Globalnews

REKLAMA

16. december 2020 11:07 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Polícia upozorňuje na podvody, pri ktorých sa páchateľ vydáva za riaditeľa firmy požadujúceho finančný prevod po svojich podriadených. Na sociálnej sieti v profile Hoaxy a podvody to uviedla Polícia SR. Ide o takzvané CEO podvody, pri ktorých páchateľ najskôr získa interné informácie o fungovaní spoločnosti. Následne pošle na finančné oddelenie alebo do učtárne e-mail, v ktorom vystupuje ako riaditeľ spoločnosti alebo jej vedúci, predseda či prednosta.

Po zamestnancoch učtárne alebo finančného oddelenia následne požaduje prevod peňazí. Páchateľ pritom môže mať úplne rovnakú adresu, akú používa manažér, vďaka internetovým službám, ktoré umožňujú ako odosielateľa e-mailu použiť ľubovoľnú adresu. Použiť môže aj adresu, ktorá je veľmi podobná tej manažérovej, takže zamestnanec nemusí drobnú zmenu napríklad jedného znaku postrehnúť. Ak zamestnanec daného oddelenia uverí, že e-mail skutočne zaslal riaditeľ, môže vykonať bankový prevod, pri ktorom peniaze pošle v skutočnosti podvodníkovi.

Text správy je stručný a vo väčšine prípadov direktívny „Urobte prevod na účet …, Môžete urobiť prevod na účet … dnes?“. Obeťami podvodu sa podľa polície môžu najčastejšie stať zamestnanci finančných oddelení, učtární či štátne a verejné inštitúcie.

Orgány činné v trestnom konaní preto odporúčajú oboznámiť zodpovedné osoby s existenciou popísaných podvodov, napríklad formou pravidelných školení zameraných na aktuálne kybernetické hrozby. Dôležité je aj zavedenie technických opatrení a bezpečnostných administratívnych postupov, pri udeľovaní pokynov na akýkoľvek prevod alebo platbu finančných prostriedkov, najmä na zahraničné účty v podobe dvojitej kontroly, telefonického overovania pri náhlej požiadavke o úhradu alebo pri náhlej zmene čísla účtu na faktúre a podobne.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA