Sociálne siete

DOMOV

Polícia vydala stanovisko k zraneniu 15-ročného mladíka na protestoch v Bratislave

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:30

235

policia zraneny mladik fcab
ZDROJ: Polícia zverejnila usvedčujúce fotografie mladíka, FB Polícia Slovenskej republiky

REKLAMA

18. november 2020 17:10 Martina Baumann

BRATISLAVA (GlobalNews.sk) – Na sociálnych sieťach sa objavujú mnohé informácie k zraneniu 15-ročného mladíka, ku ktorému došlo včera počas protestov v hlavnom meste. Diskutujúci hovoria o policajnej brutalite, názory sa rôznia. Polícia k tomu následne vydala na svojej FB stránke aj stanovisko.

Podľa polície tak nešlo len o náhodného okoloidúceho, práve naopak. Fotografie podľa polície mladíka usvedčujú z toho, že bol účastníkom protestov. „Informácie o tom, že mladík bol náhodným okoloidúcim a zhromaždenia sa nezúčastňoval, chcel si urobiť iba selfie, nie sú pravdivé. Policajný zbor disponuje fotografiami a video materiálmi, ktoré dokazujú, že mladík bol aktívnym účastníkom zhromaždenia,“ píše vo svojom FB stanovisku polícia.

Predtým bolo varovanie, policajti svojvoľne len tak nekonajú a každý kto príde na podobné zhromaždenie má podľa polície rátať s tým, že ak je určitá skupina agresívna, násedne môže hroziť riziko zranenia. „Nielen Policajný zbor včas, verejne a opakovane varoval účastníkov plánovaného zhromaždenia. Keďže polícia disponovala informáciami o pripravovanej účasti agresívnych skupín a jednotlivcov, existoval reálny predpoklad, že ich útočné sklony voči prítomným policajtom sa budú opakovať. Každý účastník utorňajšieho zhromaždenia si tak musel uvedomiť, že kvôli agresivite skupín a jednotlivcov bude hroziť riziko aj slušným občanom. Bolo preto na každého zvážení a zodpovednosti, či na zhromaždenie príde a ak áno, či sa bude zdržiavať pri týchto skupinách alebo bude v bezpečnej vzdialenosti,“ pokračuje ďalej polícia.

Polícia sa voči tvrdeniam vyhranila. Tvrdí, že proaktívne na nikoho neútočí. „Policajný zbor nikdy nie je proaktívny v súvislosti so zásahmi voči účastníkom akéhokoľvek zhromaždenia – pokiaľ nedochádza k narušovaniu verejného poriadku a k ohrozovania života, zdravia a majetku. Dôkazom tohto tvrdenia je viacero verejných zhromaždení za posledné roky, ktoré boli nekonfliktné a bez agresívnych prejavov účastníkov,“ píše na margo obvinení, ktoré sa šíria po sociálnych sieťach, polícia.

V utorok došlo podľa polície k zraneniu jedného policajta a k útokom zo strany agresívnych skupín, ktoré prišli na miesto zhromaždenia s jediným cieľom – vyvolať nepokoje. „Keďže Policajný zbor si ctí zákony a Trestný poriadok, riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka s cieľom jasného vysvetlenia o spôsobe a dôvodnosti reakcie prítomných policajtov voči agresívnemu davu,“ uzatvára na svojom profile Polícia SR.

Zdroj: Oficiálna FB stránka Polície SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA