Sociálne siete

DOMOV

Hlas-SD sa bude plne podieľať na zbere podpisov pod referendum o skrátení volebného obdobia

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 22:55

638

large hlas sd eabe
ZDROJ: Hlas-SD, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

5. február 2021 12:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) sa bude plnohodnotne podieľať na zbere podpisov pod vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR (NR SR). Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Peter Pellegrini po tom, ako parlament odmietol ich návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia NR SR. Doplnil, že petičnému výboru, ktorý je zložený z odborníkov, sa k dnešnému dňu podarilo zhodnúť na znení petičného hárku. Zverejnený bude tak, aby bol k dispozícii všetkým politickým stranám, združeniam aj všetkým občanom, ktorí sa chcú pod petíciu podpísať. Podotkol, že sa podarilo vykreovať apolitický výbor.

Pellegrini podotkol, že petíciu je možné podpísať oddnes. Hárky sa budú zhromažďovať na pôde petičného výboru. Verí, že ak všetci pridajú „ruky k dielu“, podarí sa im vyzbierať 350-tisíc podpisov v rekordne krátkom čase. Expremiér zdôraznil, že to nie je petícia strany Hlas-SD. „Je to čisto petícia, ktorá bude prebiehať pre občanov tejto krajiny a Hlas sa len hlási k tomu, že ide pomôcť k zberu podpisov a prispieť svojím dielom k vyzbieraniu 350-tisíc podpisov,“ doplnil.

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podľa slov jej predsedu Roberta Fica v plnej sile s využitím všetkým prostriedkov a všetkých štruktúr podporuje myšlienku občianskeho referenda 2021. Doplnil, že veľkému množstvu ľudí príde domov do schránky obálka s petičným hárkom. Nebudú ho tak musieť tlačiť. „Náš príspevok je v tom, že vo veľkej obálke bude malá obálka, kde bude napísané, že bude zaplatené poštovné. Ak sa občan Slovenskej republiky rozhodne vyplniť petičný hárok, len ho vloží do druhej obálky a tú hodí do poštovej schránky. Nebude musieť zaplatiť ani cent,“ podotkol s tým, že Smer-SD uhradí poštovné. Suma bude vyčíslená, keď im pošta pošle faktúru na uhradenie.

Referendum podporuje aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová, plánujú na to využiť svoje regionálne štruktúry a technické vybavenie. V strane totiž považujú referendum za jedinú cestu na skrátenie volebného obdobia parlamentu.

Znenie referendovej otázky je „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“. Predsedom petičného výboru je Ervín Erdélyi.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA