Sociálne siete

DOMOV

KOLÍKOVÁ: OĽaNO chcelo obísť prezidentku pri voľbe generálneho prokurátora

Zverejnené:

Upravené: 11. novembra 2021 o 9:41

1086

zdroj: Facebook/Mária Kolíková

REKLAMA

GLOBALNEWS

Mária Kolíková vyhlásila, že pred voľbou generálneho prokurátora chcelo OĽaNO zmeniť ústavu tak, aby prezidentka nemala možnosť zvoleného kandidáta odmietnuť.

Čítajte tiež: Zomrela spevácka legenda Meky Žbirka (†69)

„V rámci diskusie bolo jednoznačné, že existuje záujem obmedziť právomoci hlavy štátu tak, aby nemala priestor rozhodovať o danej personálnej nominácii. Po novom by ju v zásade mohla iba formálne potvrdiť,“ citujú Aktuality ministerku Kolíkovú. Ona tento pokus odmietla.

Ako je verejne známe, OĽaNO chcelo za generálneho prokurátora Daniela Lipšica. Stopku mu vtedy dala samotná prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá naznačovala, že by mala problém ho vymenovať.

SaS útočí na Kollára: Odsudzujeme politiku, ktorá neprináša konkrétne riešenia

OĽaNO sa bráni, že to s Lipšicom nesúviselo. Touto legislatívnou zmenou mali reagovať na „incident“, keď Ivan Gašparovič odmietol vymenovať Jozefa Čentéša.

Lipšica nakoniec zvolili za Špeciálneho prokurátora, no ani pri tejto udalosti nebolo všetko „košér“ – jednou z podmienok na kandidatúru na špeciálneho prokurátora je previerka na stupeň prísne tajné.

Tú však Lipšic nemal, a tak mu ju pomohol získať minister práce Milan Krajniak. Obaja kedysi spolu zakladali politické hnutie Nova, Krajniak ešte predtým pôsobil aj ako Lipšicov poradca.

TUNEL VIŠŇOVÉ: Cena aj spôsob výberu dodávateľa vyvoláva pochybnosti ÚHP

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA