Sociálne siete

DOMOV

Poslanci schválili novú Bezpečnostnú stratégiu SR

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 0:56

364

large NRSR  ba
ZDROJ: Atmosféra počas rokovania pokračujúcej 23. schôdze Národnej rady SR/SITA/Kancelária Národnej rady SR

REKLAMA

28. január 2021 12:45 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Parlament dnes 77 hlasmi zo 122 prítomných poslancov schválil novú Bezpečnostnú stratégiu SR, v ktorej sa uvádza, že SR skvalitní riadenie obrany štátu, zvýši pripravenosť ozbrojených síl na obranu a na plnenie medzinárodných záväzkov. Zlepší aj pripravenosť ďalších prvkov a kapacít systému obrany štátu na plnenie úloh v čase vojny či vojnového stavu. Plnenie týchto úloh, vrátane úloh ústavných orgánov, bude pravidelne precvičovať. Plénum zároveň týmto hlasovaním zrušilo bezpečnostnú stratégiu schválenú uznesením Národnej rady SR (NR SR) z 27. septembra 2005.

Slovensko zároveň rozvinie kapacity poskytovania podpory zahraničným ozbrojeným silám v súlade s medzinárodnými záväzkami a Ústavou SR. Zvýši tiež svoju pripravenosť na obranu štátu v kybernetickom priestore. Ozbrojené sily SR budú podľa schváleného materiálu pripravené aj na plnenie úloh podpory mieru, bezpečnosti a stability mimo územia Slovenska a na plnenie úloh pri mimoriadnej udalosti a nevojenskej krízovej situácii na jej území.

Pri klasifikácii svojich bezpečnostných záujmov SR rozlišuje životne dôležité a strategické bezpečnostné záujmy. Bezpečnostná stratégia vytvára rámec na ich koordinované, systematické a efektívne presadzovanie. Medzi životne dôležité bezpečnostné záujmy SR patrí zachovanie jej nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc, právneho štátu a demokratického ústavného zriadenia, ako aj ochrana života a zdravia, základných práv a slobôd jej obyvateľov.

Medzi strategické bezpečnostné záujmy SR patrí okrem iného ochrana demokratických hodnôt, základných ľudských práv a slobôd a princípov právneho štátu a medzinárodného práva vo svete. Tiež odolnosť štátu a spoločnosti voči bezpečnostným hrozbám; dôvera občanov v demokratický štát a nezávislé verejné inštitúcie a súdržnosť spoločnosti či bezpečnosť a stabilita v euroatlantickom priestore a jeho susedstve.

„Úlohou dokumentu je mať zhodu a konsenzus o tom, ako vládne zložky a všetci tí, ktorí sa podieľajú v Slovenskej republike na bezpečnosti, zareagujú na bezpečnostné výzvy a na nestabilný, rozbúrený svet, v ktorom sa nachádza aj Slovenská republika. Preto je dobré, že máme v tomto jasno,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Zároveň odmietol dezinformácie, že táto stratégia otvára dvere pre pobyt cudzích vojsk na území Slovenska. V tejto súvislosti zároveň poukázal na to, že dezinformácie sú jedným z nových bezpečnostných fenoménov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA