Sociálne siete

DOMOV

Predseda parlamentu B. Kollár privítal slovinského prezidenta

Zverejnené:

Upravené: 30. decembra 2020 o 17:20

1254

Predseda parlamentu B. Kollár privítal slovinského prezidenta

REKLAMA

22. júl 2020 06:16 SITA, redakcia

Bratislava 22. júla (TASR) – Úroveň bilaterálnych vzťahov a aj vyrovnanie sa s dôsledkami pandémie koronavírusu boli témami dnešného oficiálneho stretnutia predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a prezidenta Slovinska Boruta Pahora. V reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu dnes popoludní načrtli aj možnosti rozširovania vzájomnej spolupráce Slovenska a Slovinska nie len v rámci EÚ a NATO, ale aj v ďalších štátnych zoskupeniach ako V4 alebo S3

Predseda NR SR B. Kollár privítal prezidenta Slovinska J.E. pána Boruta Pahora v stredu popoludní na Bratislavskom hrade počas jeho prebiehajúcej oficiálnej návštevy v SR. „Vážim si dnešnú návštevu pána Pahora, a to špeciálne v období, keď je situácia z hľadiska ochorenia COVID-19 vo svete stále nestabilná. Práve dnešná návšteva tak potvrdzuje blízkosť našich krajín,“ poznamenal na úvod stretnutia predseda B. Kollár. V spoločnom rozhovore sa obaja predstavitelia tematicky zamerali na komplexné zhodnotenie dosiahnutej úrovne bilaterálnych vzťahov a na diskusiu o aktuálnych celospoločenských témach, medzi ktorými bolo aj komplexné zvládnutie a vysporiadanie sa dôsledkami pandémie koronavírusu. Pri tejto príležitosti šéf slovenského parlamentu pozitívne ohodnotil výnimočný spôsob akým Slovinsko zvládlo koronakrízu, a taktiež vyjadril presvedčenie, že ďalšie kroky k jej zvládnutiu by mali krajiny EÚ realizovať spoločne a efektívne. Predseda B. Kollár počas dnešného oficiálneho rokovania osobne vyjadril slovinskému prezidentovi aj poďakovanie za poskytnutú pomoc občanom SR počas koronakrízy, kedy bolo repatriovaných 26 občanov SR na Slovensko.

Predmetom spoločného rozhovoru predsedu NR SR a prezidenta Slovinskej republiky boli aj ďalšie možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce ako aj spolupráce v rámci V4 a Slavkovského formátu. „Slovensko má so Slovinskom tradične priateľské a bezproblémové vzťahy, vrátane parlamentnej úrovne. Máme záujem o ich ďalšiu intenzifikáciu či už na bilaterálnej ale aj na multilaterálnej úrovni. Preto vidím priestor pre spoločné iniciatívy v rámci projektu Slavkovského formátu aj so Slovinskom,“ uviedol na stretnutí so slovinským prezidentom predseda parlamentu B. Kollár.

Obaja štátni predstavitelia sa zároveň zhodli na tom, že naše krajiny ako členovia a spojenci v EÚ a NATO, a zároveň aj členovia eurozóny, zdieľajú rovnaké názory na mnohé zahraničnopolitické otázky. „Je naším jednotným cieľom, aby Európska únia v čase kríz a konfliktov vo svete, ale aj výziev u nás doma, bola miestom stability a bezpečia. Prosperujúca Európa je preto naša spoločná priorita a musíme ukázať, že si vieme poradiť s jej problémami, a jasne poukazovať na to, za čo Európskej únii vďačíme,“ uzavrel predseda B. Kollár.
Spolu s predsedom Národnej rady SR B. Kollárom dnes privítali a zúčastnili sa na rokovaní so slovinským prezidentom B. Pahorom aj podpredsedovia NR SR Gábor Grendel, Milan Laurenčík a poslanec Ľudovít Goga.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA