Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka, členovia vlády a parlamentu sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:45

238

large caputova aadda
ZDROJ: Prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) počas očkovania, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

27. december 2020 11:23 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, členovia vlády SR, zástupcovia vedenia parlamentu, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a eurokomisár Maroš Šefčovič sa dali dnes zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v Ružinove. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pred očkovaním činiteľov pripomenul, že dnešným dňom sa na Slovensku začína očkovanie proti ochoreniu v nemocniciach v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach.

Zuzana Čaputová pred očkovaním upozornila, že Slovensko je v súčasnosti v najťažšom období od vypuknutia pandémie. „Ale zároveň v tomto období prichádza tá najlepšia správa, a to je dostupnosť vakcíny na Slovensku. Ja som veľmi rada, ale zároveň vnímam rôzne obavy ľudí, pokiaľ ide o vakcináciu. Tým obavám rozumiem a chápem, že sú prípustné a ľudské a môžem naznačiť to, ako som sa s nimi vysporiadala ja sama. Zaujímala som sa, z dostupných a relevantných zdrojov, čo tá vakcína znamená. Ale najmä som dôverovala odbornosti, tak ako mnohokrát v minulosti, keď som potrebovala lekársku pomoc, alebo ju potrebovali moji blízki. Dôverujem vedeckému poznaniu a znamená to, že považujem vakcínu za tú najlepšiu cestu, ako sa z tejto situácie môžeme dostať von,“ uviedla prezidentka Čaputová. Hlava štátu po očkovaní povedala, že bolo rýchle a bezbolestné. „Samozrejme o tri týždne dostanem druhú dávku a potom dva až tri dni na to, by môj organizmus mal zareagovať spôsobom, že by som mala byť imúnna,“ dodala.

Rok 2021 – rok ozdravenia

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy Maroš Šefčovič verí, že rok 2021 bude rokom ozdravenia a naštartovania ekonomiky. Po očkovaní sa cítil eurokomisár veľmi dobre a ubezpečil všetkých občanov Slovenska, že EK a všetky odborné špičky robili maximum preto, aby proces schvaľovania vakcíny bol absolútne dôsledný. „Všetci si uvedomujeme tú obrovskú zodpovednosť, ktorá nám bola zverená, keď sme túto vakcínu ako EK po rozhodnutí Európskej liekovej agentúry schvaľovali. Pracovali sme na tom v podstate od začiatku pandémie, keď sme investovali obrovské množstvo prostriedkov do toho, aby sa ten vývoj vakcíny skutočne rozbehol veľmi rýchlo, čo nám umožnilo zadovážiť si aj predkupné právo. Dnes máme skutočne dostatok vakcín pre každého jedného občana SR a Európskej únie (EÚ) a som presvedčený, že dokážeme pomôcť aj krajinám v našom okolí, či už na Balkáne alebo vo východnej Európe,“ skonštatoval po očkovaní Šefčovič. Spomenul aj to, že vďaka EÚ mali členské krajiny lepšiu vyjednávaciu pozíciu s farmaceutickými spoločnosťami.

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) sa po vakcinácii tiež cítil dobre a vyzval všetkých ľudí, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. To, že sa dali ako prví zaočkovať politici, je podľa Šeligu snaha ísť príkladom, a nie je to gesto nadradenosti. „Ja som včera zachytil vyjadrenie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, ktorý sa silou mocou snaží, keďže sa mu nie veľmi dobre politicky darí, vytĺkať politicky kapitál zo všetkého. Takto ohrozuje aj ľudí. Každý, kto chce, si nájde relevantné informácie o vakcíne a vie sa dočítať, akým spôsobom bola vyvíjaná a na základe čoho funguje. Môže si to overiť a slobodne sa rozhodnúť. Mňa mrzí, ak nejakí politici, tým myslím aj Petra Pellegriniho (Hlas-SD), len kvôli prieskumom verejnej mienky a vytĺkaniu politického kapitálu, zahadzujú štátnickosť a zdravý rozum do koša,“ uzavrel Šeliga.

Členovia vlády vnímajú očkovanie ako cestu na slobodu a do normálneho života

Členovia vlády SR vnímajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 ako cestu na slobodu a do normálneho života. Uviedli to po tom, čo sa dali dnes zaočkovať v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v Ružinove. Zaočkovať sa prišiel minister školstva Branislav Gröhling (SaS), minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova (Za ľudí) či minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Minister Krajniak apeloval na všetkých zamestnancov sociálnych služieb, aby sa dali zaočkovať. Je to podľa neho najlepšia ochrana aj pre klientov. To, že bol dnes on na očkovaní vníma ako to, že chce ísť príkladom. Šéf rezortu zároveň nevedel presne povedať, kedy budú všetci zamestnanci sociálnych služieb zaočkovaní, ale potvrdil, že by to malo byť do Veľkej noci. Závisieť to bude od toho, ako rýchlo budú na Slovensko prichádzať vakcíny. Krajniak tiež vysvetlil, že po očkovaní dostane každý človek potvrdenie, ktoré odovzdá svojmu obvodnému lekárovi a na základe informácií, ktoré vyplnil, mu príde email alebo SMS správa, kam má dôjsť na druhé kolo očkovania.

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková odpovedala na otázku, či nie je nejaký typ „papalášizmu“, keď sa dali ako prví zaočkovať politici. „Ja som sa rozprávala s ministerom zdravotníctva, že či je vôbec namieste, aby sa členovia vlády očkovali. Ja sa cítim ako zdravý človek, prečo práve ja? Keby som si mala vybrať, tak by som povedala, že chcem dať svoju očkovaciu látku svojej mame. Myslím si ale, že je to teraz dôležité pri všetkých tých dezinformáciách o tom, či je vôbec očkovanie správne a čo to vôbec pre ľudí znamená. Vnímam to tak, že to teraz nie je o tom, že Mária Kolíková sa dala zaočkovať, ale že sa išla zaočkovať ministerka spravodlivosti, ktorá verí odborníkom, zdravotníkom, a že očkovacia látka je bezpečná,“ dodala Kolíková.

Minister školstva Branislav Gröhling odporučil každému, aby sa dal zaočkovať, keď bude mať takú možnosť. Ďalej potvrdil, že bude informácie o vakcíne od dnešného dňa zverejňovať na sociálnej sieti, aby rezort informoval o serióznych štúdiách a informáciách, aby „prebili všetky tie hoaxy, ktoré sa teraz šíria“.

Minister životného prostredia Ján Budaj sa vyjadril k statusu predsedu strany Smer-SD Roberta Fica na sociálnej sieti a povedal, že politici by sa mali zhodnúť, že očkovanie je cesta k zbaveniu sa ochorenia COVID-19. „Tomu sa hovorí, že ide opozičná politika až za hrob. Nevadí mu, že tým môže niekoho pripraviť o život. V tomto prípade pán Fico chce ťažiť politické body zo zmätku ľudí, ktorí sú dezorientovaní, chce ich strašiť. Je to nástroj, ktorý on používal aj v minulosti. Môže to mať za následok, že niekto ochorie, kto ochorieť nemusel alebo zomrie, kto nemusel,“ uzavrel.

Ministerka Milanová na sociálnej sieti napísala, že sa dala bez váhania zaočkovať, lebo cíti zodpovednosť za ľudí vo svojom okolí. Verí tiež, že sa dá na Slovensku očkovať čo najviac ľudí a postupne sa život vráti do normálu.

UNLP: Zaočkujú prvých zdravotníkov voči ochoreniu COVID-19

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice dnes v súlade s nariadeniami Ministerstva zdravotníctva SR, hlavného hygienika a v rámci platnej legislatívy zaočkujú o 10:00 prvých zamestnancov voči ochoreniu COVID-19. Informovala o tom Monika Krišková z komunikačného oddelenia UNLP Košice.

„Prvé vakcíny do UNLP dorazili v sobotu, 26. decembra. Očkovanie je dobrovoľné, veríme, že sa ho zúčastní čo najväčší počet zdravotníkov. Vedenie UNLP pripravuje všetky potrebné podmienky pre vakcináciu, ktorá bude v rámci nemocnice realizovaná v najbližších týždňoch,“ uviedla Krišková.

Medzi prvými očkovanými budú aj zamestnanci Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, ktorú vedie prednosta a člen Pandemickej komisie vlády SR profesor Pavol Jarčuška. Práve lekári, zdravotné sestry a ďalší personál tejto kliniky sa najdlhšie stará o COVID pozitívnych pacientov, už od začiatku vypuknutia pandémie v marci 2020. Po infekčnej klinike by mala nasledovať vakcinácia zdravotníkov z ďalších pracovísk, ktoré sa stali červenými zónami a boli reprofilizované na COVID oddelenia.

V UNLP je hospitalizovaných 143 pacientov s COVID-19, čo je zatiaľ najvyšší počet pacientov s týmto ochorením.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA