Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej

uzana Čaputová dočasným vedením rezortu poverila ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veroniku Remišovú.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 5:31

1348

kolikova caputova
Zľava: Odchádzajúca ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Dočasným vedením rezortu poverila ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí).

Zuzana Čaputová poďakovala Kolíkovej za jej rok vo funkcii ministerky. „Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si so zdôvodnenými úlohami nevedeli rady, ale práve naopak. Rezort pod vašim vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády,“ povedala v príhovore prezidentka. Hlava štátu zároveň požiadala Veroniku Remišovú, aby plnohodnotne viedla rezort spravodlivosti až do vymenovania nového ministra.

Mária Kolíková verí, že jej rozhodnutie odísť z pozície ministerky môže prispieť k tomu, aby vznikla lepšia vláda s novým štýlom vládnutia na platforme súčasnej štvorkoalície. „Za rok sme naozaj urobili mnohé, aby sme posunuli ďalej spravodlivosť. Začali sme kroky k reforme justície. Prvým dôležitým krokom bola zmena ústavy, zriadenie najvyššieho správneho súdu a zákony o zaistení majetku. Momentálne je v pláne národnej rady veľmi dôležitý zákon o ochrane obetí trestných činov. Rozbehli sme práce na Občianskom zákonníku a na zákone o obchodných spoločnostiach. Rozbehli sme veľkú diskusiu k súdnej mape, ktorá je kľúčom k tomu, aby sme mali súdy so sudcami, ktorí sú odborníci a rýchlejšie rozhodnutia súdov,“ povedala po podaní demisie Kolíková.

Ministerka investícií a dočasná ministerka spravodlivosti Veronika Remišová skonštatovala, že rozhodnutie Kolíkovej podať demisiu ju mrzí, ale rešpektuje ho. „Verím, že v tejto neľahkej situácii sa táto kríza veľmi rýchlo vyrieši, pretože sa potrebujeme venovať problémom ľudí a riešiť pandemickú situáciu,“ dodala Remišová.

kolikova matovic

Zľava: Bývalá ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, dočasne poverená ministerka spravodlivosti SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie  Veronika Remišová a predseda vlády Igor Matovič po prijatí demisie, foto: SITA/Branislav Bibel

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA