Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka vymenovala rektora Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:27

197

large caputova bec
ZDROJ: Prezidentka Zuzana Čaputová, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

3. december 2020 13:55 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vymenovala nového rektora Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Juraja Bencu.

„Tak, ako každý rektor každej vysokej školy, aj vy máte zodpovednosť nielen voči učiteľom, študentom a zamestnancom vašej školy, ale predovšetkým voči celej spoločnosti,“ uviedla pri tejto príležitosti prezidentka. Ako ďalej zdôraznila, podľa štúdie Inštitútu vzdelávacej politiky pri ministerstve školstva, odchádza na štúdium zo Slovenska do zahraničia približne polovica najúspešnejších maturantov z matematiky a tretina najlepších študentov v slovenskom jazyku a literatúre. Slovenské vysoké školy tak prichádzajú o dobrých študentov a Slovenská republika prichádza nielen o inovatívnych, kvalifikovaných a produktívnych pracovníkov, ale aj občanov zveľaďujúcich svoju krajinu.

Podľa hlavy štátu je preto dôležité, aby všetky slovenské vysoké školy ponúkali takú kvalitu štúdia a vzdelania, aby na pochybnosti o jej medzinárodnej úrovni nemali žiaden vecný dôvod. „Ak myslíme na budúcnosť a na to, aké výkony budú musieť naše vysoké školy podávať, nemôžeme prehliadnuť zjavné nedostatky, ktoré nezlepšujú obraz nášho vysokého školstva v očiach verejnosti, ani nezlepšujú ich renomé v očiach najúspešnejších maturantov,” pripomenula Čaputová.

Prezidentka na záver dodala, že si váži všetko dobré, čo učitelia a zamestnanci Vysokej školy sv. Alžbety v doterajšom pôsobení vykonali. Dodala však, že k vysokej škole smerujú aj isté pochybnosti. Poukazujú na to, že titul PhD. získali aj ľudia z verejnej sféry, ktorí sa nevenujú vedeckému výskumu či odbornej práci v odboroch, ktoré vysoká škola garantuje. A tiež, že hodnosť profesora v odboroch ošetrovateľstva, verejného zdravotníctva či sociálnej práce bol udelený v počte, ktorý je násobne väčší, ako počet udelených hodností v týchto odboroch napríklad v Českej republike. „Vážený pán rektor, verím, že pre dobré meno nielen vašej školy, ale aj pre dobré meno nášho vysokého školstva, sa vo svojej funkcii zameriate aj na to, aby na pochybnosti o udeľovaných tituloch nemala verejnosť v budúcnosti už žiaden dôvod,” skonštatovala Čaputová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA