Sociálne siete

COVID19

Prichádzajúci zo zahraničia budú musieť od 15. februára absolvovať povinnú karanténu

Pred vstupom na Slovensko bude musieť prichádzajúca osoba vyplniť formulár a následne pôjde do domácej, respektíve v prípade záujmudo štátnej karantény.

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2021 o 0:58

380

krajci
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, zdroj: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Cestujúci prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia budú musieť od pondelka 15. februára absolvovať povinnú karanténu. Po rokovaní vlády v stredu to povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Pred vstupom na územie Slovenska bude musieť prichádzajúca osoba vyplniť formulár a následne pôjde do domácej, respektíve v prípade záujmu, do štátnej karantény. Najskôr na ôsmy deň karantény môže absolvovať PCR test a ak bude jeho výsledok negatívny, karanténa sa skončí.

„V žiadnom prípade neodporúčame cestovať,“ povedal Krajčí s tým, že karanténa bude povinná pre príchodzích zo všetkých krajín, a to či už členov Európskej únie (EÚ) alebo ostatných. Preto by si podľa neho občania nemali plánovať cesty ani dovolenky. Polícia zároveň bude podľa ministra od pondelka 15. februára vykonávať na hraniciach dôsledné kontroly.

Pokiaľ ide o pendlerov, pre tých by podľa Krajčího mali platiť výnimky, potrebovať však budú nie starší ako sedemdňový antigénový a PCR tes a tiež potvrdenie o tom, že sú pendlermi. „Vyhláška bude zverejnená najneskôr do piatku (12. februára, pozn. SITA),“ povedal minister. Doplnil, že takýto režim na hraniciach by mal platiť predbežne do konca februára. „Podľa aktuálnej situácie sa predĺži, môže sa aj sprísniť,“ uviedol Krajčí.

V súvislosti so zavedením e-karantény existuje podľa Krajčího ešte veľa otázok a problémov. „Plne funkčná a kvalitná e-karanténa nie je jednoduchá úloha,“ dodal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA