Sociálne siete

DOMOV

Progresívne Slovensko nepodporí prípravu referenda o predčasných voľbách

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 17:18

271

large byhariova effa
ZDROJ: Irena Bihariová, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

19. január 2021 11:14 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) nepodporí prípravu petície o vypísaní referenda o predčasných voľbách. Ako v tlačovej správe uviedol Ľuboš Konečný z PS, rozhodnutie zbierať podpisy počas celoplošného testovania považujú v strane za hazardovanie so zdravím. Ponuku mimoparlamentnej strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) z pondelka 18. januára tak odmietli a do práce petičného výboru sa nezapoja.

Predsedníčka PS Irena Bihariová podotkla, že predčasné voľby uprostred krízy by Slovensku nijak nepomohli. „Najskôr zabezpečme, aby na Slovensku zbytočne nezomierali ľudia, potom sa venujme tomu, či má vláda ešte stále dôveru verejnosti,“ uviedla. Zber podpisov počas celoplošného testovania v čase zákazu vychádzania vníma zo strany Hlasu-SD ako správanie, ktoré v súčasnom stave ešte zväčší riziko nákazy. Z tohto dôvodu sa strana PS nezúčastní na príprave referenda a zbere podpisov počas celoplošného testovania.

Petičný výbor, ktorého cieľom je vyzbierať podpisy pre vypísanie referenda o predčasných voľbách, nepodporí ani mimoparlamentná strana Spolu – občianska demokracia. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol jej predseda Juraj Hipš. „Aj keď mám výhrady k tejto vláde, odmietam pripravovať jej odvolanie spolu s vami, Robertom Ficom alebo Andrejom Dankom, ktorých ste tiež pozvali,“ napísal. Doplnil, že svoju energiu bude radšej venovať pomoci učiteľom, študentom či spolupráci s vedcami a lekármi.

„Zbierať podpisy v súčasnej epidemickej situácii s využitím prítomnosti ľudí na plošnom testovaní, považuje Dobrá voľba za nesprávny a neseriózny postup, ktorý doteraz vždy kritizovala. A preto sa takejto aktivity nemôžeme zúčastniť a nezúčastníme,“ odpovedal na výzvu strany Hlas-SD predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Je však presvedčený, že Slovensko potrebuje zmenu vo vedení štátu. Spoluprácu so stranou Hlas-SD však neodmieta a je pripravený zaujať konštruktívny postoj. Zároveň zdôraznil, že nebudú spolupracovať na žiadnych aktivitách, ktorých súčasťou sú strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a Sme r-sociálna demokracia (Smer-SD).

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA