Sociálne siete

DOMOV

Reakcie na zvoleného prokurátora: Podľa Sulíka kompromis, premiér mu drží palce. TIS ho odporúčala

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:14

228

large prokuratora dfbe
ZDROJ: Generálna prokuratúra SR, GlobalNews.sk/Petra Šturdíková

REKLAMA

4. december 2020 09:29 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Za zvolenie Maroša Žilinku na post generálneho prokurátora včera v pléne vo verejnej voľbe hlasovalo 132 zo 147 prítomných poslancov parlamentu. Prokurátor Tomáš Honz získal 15 hlasov členov zákonodarného zboru. Ostatní kandidáti, teda prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment nezískali ani jeden hlas. Žilinku ešte musí do funkcie vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prinášame vám reakcie na jeho zvolenie.

Prezidentka víta, že GP zvolili v prvej voľbe

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že voľbe kandidáta generálneho prokurátora predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených a že parlament kandidáta zvolil hneď v prvej voľbe. Stanovisko hlavy štátu poskytol agentúre SITA jej hovorca Martin Strižinec. Generálny prokurátor je podľa prezidentky pre výkon spravodlivosti jedna z najdôležitejších funkcií v štáte. „O ďalších krokoch bude prezidentka informovať, keď jej bude oficiálne doručený výsledok voľby,“ doplnil Strižinec.

Premiér mu drží palce

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) drží zvolenému kandidátovi na generálneho prokurátora Marošovi Žilinkovi palce, aby ustál akékoľvek tlaky z akejkoľvek strany. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. „Odo mňa ich nikdy nezažije, presne tak, ako ich nezažíva NAKA. A môže to tak čistiť pekne-krásne od podlahy,“ napísal premiér.

Súdna rada: Skúsený, vzdelaný a rozhľadený prokurátor

Maroš Žilinka je kariérny prokurátor, skúsený, vzdelaný a rozhľadený. Myslí si to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, ktorý je presvedčený, že niet prekážky, aby bol vymenovaný za generálneho prokurátora. Jeho stanovisko agentúre SITA poskytla hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

„Akým bude generálnym šéfom prokuratúry Slovenskej republiky, je predčasná otázka. Má však všetky predpoklady na to, aby uspel. Pri očiste prokuratúry, pri hlbokých a nevyhnutných systémových zmenách a v úsilí o navrátenie dôvery a kreditu, ale iba pri striktnom dodržiavaní jeho vlastnej výstrahy okoliu. Beda tomu, kto by chcel, aby svoju funkciu zneužil,“ dodal Mazák.

Rada prokurátorov očakáva riešenie pálčivých problémov

Rada prokurátorov očakáva od nového generálneho prokurátora riešenie pálčivých problémov prokuratúry. Uviedla to v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. „Rada prokurátorov Slovenskej republiky víta zvolenie kandidáta na funkciu generálneho prokurátora Slovenskej republiky, nakoľko rezort prokuratúry nemôže dlhodobo riadne fungovať bez generálneho prokurátora,“ doplnila Tökölyová.

Via Iuris: Musí sa snažiť prinavrátiť dôveru verejnosti

Maroša Žilinku čaká náročné obdobie. Musí sa snažiť prinavrátiť prokuratúre dôveru verejnosti, pretože tá je na neudržateľne nízkej úrovni a vedie až k spochybňovaniu inštitúcie prokuratúry ako takej. Musí tiež zabezpečiť dôkladné a efektívne vyšetrenie závažných trestných činov, z ktorých sú obvinení alebo podozriví viacerí verejní činitelia či iné verejne známe osoby. Organizácia Via Iuris tak reagovala na voľbu prokurátora. Stanovisko agentúre SITA zaslala Katarína Žitniaková z komunikácie Via Iuris.

Podľa Via Iuris musí Žilinka zároveň prokuratúru stabilizovať aj smerom dovnútra a zabezpečiť jej bezproblémové fungovanie. Rovnako sa bude musieť postaviť čelom legislatívnym zmenám, ako napríklad vyvodzovaniu disciplinárnej zodpovednosti voči prokurátorom či pripravovanej súdnej mape. „Kandidátovi na post generálneho prokurátora držíme palce a veríme, že temné obdobie prokuratúry sa jeho nástupom do funkcie skončí a že verejnosť sa bude môcť spoľahnúť na to, že prokuratúra bude nekompromisným strážcom zákonnosti, ako jej to ukladá ústava a zákon,” doplnila Via Iuris.

Organizácia pripomína, že Žilinka desiatky rokov pôsobí na prokuratúre a práve v súvislosti so svojou prácou mal byť aj so svojou rodinou obeťou vraždy. „Odvahu, odborné skúsenosti a pevné morálne zásady bude nový generálny prokurátor potrebovať aj pre očistu tejto inštitúcie,” tvrdí Via Iuris.

**TIS: Žilinka je dobrou voľbou **

Maroš Žilinka má veľmi dobré predpoklady, aby vo funkcii generálneho prokurátora uspel a naplnil tak vysoké očakávania verejnosti. Na sociálnej sieti to uviedla organizácia Transparency International Slovensko (TIS). „Má výborné výsledky v obžalobách aj ich úspešnosti na súde, riešil ťažké prípady vrátane nebankoviek či podvodov Mariana K., a má aj riadiace skúsenosti. Oproti protikandidátom ako Honz či Hrivnák nemal problém zverejniť svoje doterajšie výkonnostné štatistiky a zároveň mal zo všetkých najreformnejší plán zmien v oblasti transparentnosti,“ uvádza TIS. Organizácia zdôraznila, že Žilinku odporúčala voliť.

SR bude mať podľa Grendela dobrého generálneho prokurátora

Slovensko bude mať dobrého generálneho prokurátora, ktorý za sebou nemá žiadne rozhodnutia vyvolávajúce pochybnosti u poslancov Národnej rady SR (NR SR), že by svoju funkciu nezastával čestne, zodpovedne a najlepšie, ako vie. Na tlačovej konferencii to povedal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). „Táto voľba bola historická a najtransparentnejšia, akú parlament pri voľbe generálneho prokurátora zažil. Je výsledkom kompromisu, keďže naším cieľom bolo dohodnúť sa v rámci koalície,“ uviedol Grendel.

Poslanecký klub strany Za ľudí za Maroša Žilinku nehlasoval. Ako médiám po verejnej voľbe povedal poslanec za stranu Miroslav Kollár, „vyrušovali“ ho kandidátove kontakty a spôsob, akým sa k nim Žilinka dostavil. „V strane Za ľudí si myslíme, že medzi uchádzačmi o tento post bol aj lepší kandidát. Verím, že nový generálny prokurátor bude pokračovať v tých procesoch, ktoré sa začali v posledných týždňoch,“ uviedol Kollár. Zároveň ozrejmil, že poslanci mali pri voľbe zelenú kartu, teda každý mohol hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. Ďalší poslanec za stranu Za ľudí Tomáš Valášek doplnil, že mu v tejto veci „nesedela“ komunikácia zo strany koaličných partnerov. „Mohli sme pokračovať ďalej v rokovaniach,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v reakcii na to uviedol, že keď niekto nechce niekoho za kandidáta, tak nikdy nebude spokojný s jeho odpoveďami. Potvrdil, že Žilinka získal všetkých 17 hlasov poslancov, ktoré má hnutie k dispozícii.

Sulík: Je to kompromis

Podporu Žilinkovi vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Ešte pred samotnou voľbou to médiám na tlačovej konferencii oznámil jej líder Richard Sulík, ktorý zvolenie Žilinku označil za kompromis v koalícii. Štyria poslanci za SaS však napokon svoju podporu vyjadrili prokurátorovi Tomášovi Honzovi.

Nezaradení poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho, ktorý je predsedom strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), Žilinkovi zagratulovali a popriali mu veľa úspechov vo funkcii. „Veríme, že jeho profesné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry, a to schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom,“ informovala v stanovisku hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Poslanecký klub opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) konštatuje, že predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. „Vládna koalícia týmto vyslovila Igorovi Matovičovi nedôveru. Nečudujeme sa, že po totálnom debakli nedošiel ani na koaličnú radu. Smer-SD pozorne čítal situáciu v NR SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne,“ priblížila strana vo svojom profile na sociálnej sieti.

Kollár verí, že Slovensko sa v Žilinkovi nesklame

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že sa vo zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora Marošovi Žilinkovi Slovensko nesklame. Jeho stanovisko poskytla riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR (NR SR) Michaela Jurcová. „Chcel by som pánovi Žilinkovi popriať veľa síl do ďalšej práce a hlavne by som chcel vyjadriť, ja si myslím, že celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne a čestne. Pevne verím, že sa v ňom Slovensko nesklame,“ doplnil šéf NR SR.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA