Sociálne siete

DOMOV

Reakcie politikov na Sulíkov protipandemický plán

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:20

187

large sulik Sita bb
ZDROJ: Na snímke Richard Sulík hovorí o protipandemickom pláne, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

23. november 2020 13:54 SITA, redakcia

BRATISLAVA 23. novembra (SITA) – Politici by sa mali sústrediť na to, aby stanovili princípy, podľa ktorých sa bude krajina riadiť a nie pretekať sa, kto vymyslí krajší plán s krajšími farbičkami. Takéto návrhy sa majú preberať na odbornej úrovni v rámci koalície a verejnosti sa má predstaviť výsledok, plán, podľa ktorého štát postupuje. Myslí si to predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Keď každá koaličná strana začne zverejňovať svoje plány na riešenie krízy s množstvom rozdielnych kritérií, semaforov a farieb, navyše so zjavnými vážnymi nepresnosťami, ľudia v tom budú mať podľa nej úplný zmätok. Je to presný opak toho, čo treba robiť.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes predstavila svoj protipandemický plán Semafor zdravia. Základnou myšlienkou plánu liberálov je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy. Súčasťou semaforu sú zároveň špecifické opatrenia. Tie budú jednotlivým regiónom prideľované podľa toho, v akom stave sa nachádzajú. Celé Slovensko je v pláne SaS rozdelené na 36 častí podľa jednotlivých obvodov regionálnych úradov verejného zdravia. Každá takáto časť Slovenska by mala pridelené skóre. To by určovali štyri veličiny, a to počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, počet nakazených ľudí nad 65 rokov na 100-tisíc obyvateľov z tejto vekovej skupiny, rýchlosť ako sa vírus šíri a pozitivita, teda koľko percent z urobených testov bolo pozitívnych.

Celkové nastavenie parametrov v predstavenom pláne SaS je podľa Remišovej veľmi pomaly reagujúce. Až tri parametre zo štyroch (14-denný priemer pre celú populáciu a nad 65 rokov, ako aj hospitalizácie) sa prejavujú s veľkým oneskorením, čiže ak v nejakom regióne vznikne lokálne epicentrum, semafor zareaguje až za týždeň. „Aby sme mali čo najmenšie a najkratšie obmedzenia, potrebujeme reagovať rýchlo, nie na základe 14 denného priemeru. Po rozvoji ohniska nákazy v regióne trvá jeho utlmenie oveľa dlhšie,” doplnila predsedníčka Za ľudí. Vyzvala koaličných partnerov, „aby sa prestali zbytočne predháňať, ale radšej počúvali odborníkov a expertné tímy a podľa toho jednotne a dôsledne postupovali. Len spoločnými silami a jednotnou komunikáciou pandémiu dokážeme zvládnuť.” Strana Za ľudí navrhuje, aby sa manažment pandémie riadil predovšetkým štyrmi princípmi – predvídateľnosťou, primeranosťou, prioritizáciou a prípravou.

Reakcia Borisa Kollára

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár si nemyslí, že každá koaličná strana by mala predložiť svoj protipandemický plán. „Ale som za to, aby sa všetky štyri koaličné strany dohodli na jednom, a prijali spoločný protipandemický plán,” uviedol. Na otázku, či koalícia drží pohromade odpovedal, že zatiaľ drží, „ale ak to bude takto pokračovať, tak je ohrozenie, že nie.” Jeho stanovisko agentúre SITA sprostredkovalo tlačové oddelenie Sme rodina.

HLAS-SD: Pandemický plán SaS je obžalobou premiéra z nečinnosti

Pandemický plán, ktorý predstavila strana Sloboda a Solidarita (SaS), je podľa Hlasu – sociálnej demokracie (Hlas-SD) obžalobou premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) z nečinnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec Národnej rady SR a člen strany Hlas-SD Richard Raši. Doplnil, že nerozumie, prečo má Slovensko dva pandemické plány. Okrem SaS plán pripravilo aj ministerstvo zdravotníctva.

„Plán SaS je viac precízny, nedáva možnosť robiť absurdnosti,“ povedal Raši. Plán liberálov považuje za striktný a racionálny. Základnou myšlienkou plánu SaS, ktorý dnes predstavili, je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Súčasťou semaforu sú zároveň špecifické opatrenia. Tie budú jednotlivým regiónom prideľované podľa toho, v akom stave sa nachádzajú. Celé Slovensko je v pláne SaS rozdelené na 36 častí podľa jednotlivých obvodov regionálnych úradov verejného zdravia. Každá takáto časť Slovenska by mala pridelené skóre. To by určovali štyri veličiny, a to počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, počet nakazených ľudí nad 65 rokov na 100-tisíc obyvateľov z tejto vekovej skupiny, rýchlosť ako sa vírus šíri a pozitivita, teda koľko percent z urobených testov bolo pozitívnych.

Hlas zároveň vyzýva premiéra, aby prestal s prípravou decembrového celoplošného testovania a tiež, aby zrušil nákup 16 miliónov antigénových testov a nakupoval len na základe odporúčaní Európskej komisie. Celonárodné celoplošné testovanie je podľa Rašiho nezodpovedné voči ľuďom, samosprávam aj zdravotníkom. „Žiadna iná krajina na svete nás celoplošným testovaním nenasleduje a ani nebude,“ doplnil Raši.

MATOVIČ: Pandemický plán SaS je „cesta do pekla“

Plán strany Sloboda a Solidarita (SaS) je podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) nezodpovedný a je to „cesta do pekla“. Povedal to pred dnešným rokovaním Ústredného krízového štábu. Premiér doplnil, že ak by plán SaS platil, tak západné Slovensko by mohlo byť zelené a nezaujíma ho, že na východ od Nitry to „horí“. Treba sa podľa neho pozerať na to, či sa neplnia nemocnice.

Premiér plán predsedu SaS Richarda Sulíka kritizuje. Podľa neho totiž len okopíroval niečo z Česka, niečo z ministerstva zdravotníctva a urobil kompilát. „Figu borovú máme plán,“ povedal predseda vlády. Tvrdí, že Sulíkovi nedal úlohu, aby pripravil takýto plán, ale aby priniesol alternatívu voči komunitnému testovaniu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA