Sociálne siete

Regióny

Na podporu turizmu v Košickom kraji pôjde v tomto roku viac ako 800-tisíc eur

V Košickom kraji tak pribudne 11 nových projektov zameraných na ekoturizmus a štyri veľké zážitkové atrakcie. Podporených bude tiež 25 podujatí na regionálnej aj medzinárodnej úrovni.

Zverejnené:

Upravené: 10. marca 2021 o 14:14

933

Kosice
Ilustračná snímka, foto: Facebook, Košice

REKLAMA

SITA

KOŠICE – Košický samosprávny kraj (KSK) spoločne s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) predstavili zoznam úspešných žiadateľov, ktorí získajú v roku 2021 podporu z programu Terra Incognita v celkovej výške viac ako 800-tisíc eur. V Košickom kraji tak pribudne 11 nových projektov zameraných na ekoturizmus a štyri veľké zážitkové atrakcie. Podporených bude aj 25 podujatí na regionálnej aj medzinárodnej úrovni. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

„Sumu 832 400 eur z programu Terra Incognita si rozdelia inšpiratívne projekty vo všetkých regiónoch Košického kraja. Snažili sme sa podporiť rôzne projekty – od medzinárodných, ktoré nám robia dobré meno za hranicami, až po regionálne, vďaka ktorým to pulzuje aj v menších obciach nášho kraja. Okrem toho sme dali druhú šancu podujatiam, ktoré sa o príspevok uchádzali vlani, no z dôvodu pandémie COVID-19 ich realizácia nebola možná,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Finančnej podporené boli projekty Bane na Poráči, oddychový bod pri kaštieli v Borši, či prvý drezinový ovál na Slovensku prevádzkovaný detskou železnicou v Košiciach. Vďaka podpore z programu Terra Incognita v oblasti ekoturizmu bude zrekonštruovaný polovičný Medzevský hámor a obce Ochtiná a Ruská Bystrá prepoja najvýznamnejšie pamiatky v okolí novými cyklistickými chodníkmi. Tiež sa rozšíri ponuka vodných zážitkov na priehrade Ružín a na jazere Smolník a pribudne aj turistický náučný chodník s využitím informačných technológií, ktorý priblíži bohatú banskú históriu areálu Rotenberg.

O prezentáciu histórie regiónov a ich tradícií, kultúry, umenia, športu a gastronómie sa tento rok vďaka finančnej dotácii z KSK postarajú regionálne podujatia Ekotopfilm – Envirofilm, Festival NATURE, Gamefair 2021, Balónová fiesta Tokaj, Chateau Wine Festival, X. Dni sliviek v Malých Trakanoch, Dni sv. Norberta a Cesta do praveku. Medzi podporenými podujatiami sú už tradične silné medzinárodné podujatia ako Medzinárodný maratón mieru 2021, Biela noc Košice 2021, Cassovia Classic 2021 a Motocyklové preteky ENDURO.

„Prajem si, aby sa situácia na Slovensku čo najskôr upokojila a aby sme mohli podporiť nielen všetky menované podujatia, ale aj tie, ktoré sa v minulom roku z dôvodu pandémie uskutočniť nemohli,“ dodal Trnka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA