Sociálne siete

DOMOV

Rektori žiadajú o výnimku z COVID automatu pre vysoké školy

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:01

232

student eccecbb
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/bantersnaps

REKLAMA

5. február 2021 11:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovenská rektorská konferencia (SRK) žiada Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) a ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS), aby udelili výnimku vysokým školám z COVID automatu. Rektori sa na svojom zasadnutí vo štvrtok 4. februára zhodli, aby rozhodnutie o metóde výučby bolo v právomoci príslušnej vysokej školy. O záveroch rokovania informovala referentka SRK pre komunikáciu s médiami Ľubica Benková. Rektori o túto možnosť žiadajú z dôvodu nevyhnutnosti zabezpečenia prezenčnej formy štúdia nielen pre študentov lekárskych, zdravotníckych či veterinárnych odborov, ale aj pre iné skupiny študentov.

Členovia SRK na svojom dištančnom stretnutí rokovali aj o dôležitých legislatívnych zmenách v oblasti vysokého školstva. Ako podotkla Benková, tieto zmeny sú pripravované bez doterajšej účasti orgánov reprezentácie vysokých škôl. „Očakávame, že v zmysle platného zákona o vysokých školách minister školstva predloží návrh novely na vyjadrenie orgánom reprezentácie vysokých škôl a vytvorí dostatočný priestor na odbornú diskusiu o navrhovaných opatreniach v akademickej obci,“ povedal prezident SRK Rudolf Kropil.

Rektori na zasadnutí podporili zachovanie Vedeckej grantovej agentúry VEGA ministerstva školstva s Slovenskej akadémie vied. Schválili tiež nomináciu jazykovedca Vladimíra Patráša za člena výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ). V prípade Patráša ide o potvrdenie nominácie, keďže bol do výkonnej rady nominovaný v roku 2019 a teraz mu končí jeho prvé funkčné obdobie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA