Sociálne siete

DOMOV

Rezort oznámil verejné obstarávanie na testovanie kloktaním pre základné školy

Zverejnené:

Upravené: 7. februára 2021 o 22:27

237

large grohling cdace
ZDROJ: Branislav Gröhling, SITA/Jana Birošová

REKLAMA

7. február 2021 11:36 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) zverejnilo predbežné oznámenie na verejné obstarávanie na odber vzoriek kloktaním na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19. Základné školy by potrebovali viac ako milión testovacích sád. Oznámenie zverejnilo vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Zákazka je rozdelená na osem častí a jednému uchádzačovi bude možné prideliť maximálne štyri. Ide však o predbežnú informáciu, ktorá bude spresnená podľa možností uchádzačov stanovené služby zabezpečiť. Ministerstvo však predpokladá, že zákazku budú plniť viacerí dodávatelia.

Najviac testovacích sád by potreboval Prešovský kraj, ktorý by mal dostať 173 600 kusov. Za ním nasleduje Košický kraj s potrebou 59 100 kusov, Žilinský kraj na 131 100 kusov a Bratislavský kraj na 129 400 kusov. V Nitrianskom kraji základné školy potrebujú 115 600 kusov a v Banskobystrickom o 700 kusov menej. V Trnavskom kraji si základné školy vystačia s 98 700 kusmi a v Trenčianskom kraji s 97 600 kusmi.

Od možných poskytovateľov ministerstvo vyžaduje služby otestovania a vyhodnotenia biologickej vzorky žiakov a zamestnancov škôl cez odberový systém na princípe výplachu ústnej dutiny kloktaním. Následne by takto získaná vzorka mala prejsť PCR testom. „Služba zahŕňa dodanie testovacích sád do určených miest, zaučenie používateľov na realizáciu samosteru, identifikáciu vzoriek, zber a vyhodnotenie vzoriek na báze poolovania vrátane pretestovania v prípade potvrdenej pozitivity,“ priblížilo ministerstvo.

Vláda schválila testovanie v školách kloktaním v stredu 13. januára. Celkové náklady na testovanie kloktaním boli vyčíslené na sumu viac ako 22,4 milióna eur. Toto testovanie by sa týkalo iba žiakov druhého stupňa a učiteľov základných škôl. Na jedno kolo pretestovania potrebuje MŠVVaŠ SR zhruba 440-tisíc súprav a teda na tri kolá 1 020 000 testovacích kitov.

MŠVVaŠ SR ešte v polovici decembra 2020 pristúpilo k prípravným trhovým konzultáciám na testovanie kloktaním. Podľa informácií rezortu sa do konzultácií zapojilo sedem spoločností, z toho šesť malo sídlo na Slovensku a jedna v Českej republike.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA