Sociálne siete

DOMOV

Rezort vnútra a policajné prezídium vyvesia na budovách čiernu zástavu

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:47

279

large lucansky cef
ZDROJ: Milan Lučanský, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

8. január 2021 10:26 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Dnes, v deň pohrebu policajného prezidenta Milana Lučanského, bude na budovách Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru vyvesená čierna zástava ako vyjadrenie pietnej spomienky. Informovala o tom hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v Štrbe v okrese Poprad, odkiaľ Lučanský pochádzal. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že na pohreb pošle veniec.

Túrosová doplnila, že rezort vnútra oceňuje snahu ministerstva spravodlivosti transparentne objasniť všetky okolnosti tragickej udalosti. Zároveň je presvedčené, že zodpovedanie všetkých otázok nijakým spôsobom nespochybní prácu policajtov, vyšetrovateľov či príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

„Cítim v dnešný deň potrebu vyjadriť plnú dôveru ministerke spravodlivosti a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže. Verím, že len poctivým a trpezlivým poskytovaním argumentov, faktov a dôkazov zo strany ministerstva spravodlivosti a pod dozorom Generálnej prokuratúry, vieme Slovensko ochrániť pred zhubným pôsobením konšpirácií na dôveru ľudí v orgány spravodlivosti,“ napísal premiér.

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) by sa za bežných okolností podľa vlastných slov na pohrebe exšéfa polície Milana Lučanského veľmi rád zúčastnil. V plnej miere ale rešpektuje všetky platné epidemiologické naradenia a zároveň želanie pozostalých, aby sa pohreb konal v rodinnom kruhu. Z tohto dôvodu si pamiatku uctí smútočným vencom, ktorý NR SR pošle do Domu smútku v Štrbe. Informovala o tom hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

Opoziční poslanci, expremiér Peter Pellegrini a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (obaja Hlas-SD), sa nezúčastnia na dnešnom pohrebe. Ako uviedli vo videu na sociálnej sieti, rozhodli sa tak nielen vzhľadom na celkové okolnosti, ale chcú rešpektovať rozhodnutie rodiny zosnulého, ktorá si neželá politizáciu udalosti. Lučanského si pripomenú prostredníctvom zapálenia sviečky a zaslania spomienkového venca do Štrby.

Prezidentka poslala kondolenčný list

Prezidentka SR Zuzana Čaputová napísala manželke bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského kondolenčný list. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Premiér poslal veniec

Premiér Igor Matovič posiela veniec, uviedol to na svojom profile na FB. „Veniec v mojom mene posielam, lebo to tak cítim a vôbec teraz neriešim pohnútky, prečo Milan Lučanský dospel k tomuto smutnému rozhodnutiu. Rovnako som rád, že sa aj minister vnútra Roman Mikulec rozhodol dnes vyvesiť čiernu zástavu ako znak pietnej spomienky na bývalého policajného prezidenta. Môj veniec je vyjadrením uznania za odvahu čiastočne čistiť PZ od Bödörovej mafie, ktorej Fico aj s jeho pellerínou PZ do rúk absolútne vydali. Zároveň nie je ospravedlňovaním protizákonnej činnosti, z ktorej bol Milan Lučanský obvinený,“ píše premiér vo svojom statuse.

Zároveň vyjadruje dôveru ministerke či príslušníkom zboru. „Rovnako cítim v dnešný deň potrebu vyjadriť plnú dôveru ministerke spravodlivosti a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, z ktorých by najradšej mnohé zvláštne indivíduá zo zištných dôvodov urobili vrahov.“

Lučanský zomrel 30. decembra po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenie v kauze Judáš.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA