Sociálne siete

DOMOV

Skríningové testovanie odhalilo viac ako 36-tisíc prípadov ochorenia COVID-19

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 1:31

216

large matovic dacab
ZDROJ: Igor Matovič, Foto: SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

27. január 2021 20:59 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Skríningové testovanie odhalilo viac ako 36-tisíc pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, zúčastnilo sa na ňom viac ako 2,9 milióna ľudí. Na tlačovej konferencii to po rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Skríningové testovanie, uskutočnené od 18. do 26. januára, odhalilo celkovo 36 547 prípadov nákazy. Vykonaných bolo 2 949 017 antigénových testov. Pozitivita obyvateľov tak dosiahla úroveň 1,24 percenta.

„Najväčším cieľom celoplošného skríningu bolo s odstupom času zistiť, aká je aktuálna situácia na Slovensku,“ zhodnotil premiér. Pri takmer trojmiliónovej účasti sú podľa neho výsledky vierohodné, celoplošné testovanie označil za jediný objektívny spôsob, ako zistiť reálnu situáciu. Čo sa týka poradia okresov, oproti prvotným odhadom sa zmenilo iba jemne, Bratislava a Kežmarok sa posunuli do lepšej polovice, Zvolen a Dolný Kubín opačne. Hranica rozdeľujúca okresy je na úrovni okolo jedného percenta.

Ako doplnil minister zdravotníctva zdravotníctva Marek Krajčí, situácia na Slovensku vôbec nie je priaznivá. Poukázal najmä na fakt, že stále neklesá počet hospitalizácií a denne zomiera okolo 100 pacientov. Rozhodujúce bude podľa neho štvrtkové zasadnutie epidemiológov, ktoré by malo stanoviť, ako bude Slovensko postupovať ďalej. Podľa Krajčího sa odborníci aktuálne postavili za COVID automat. „Je možné, ze konzílium pristúpi aj k úpravám, zatiaľ ich však neprezradili,“ priblížil minister.

Stále teda podľa kompetentných platí, že by Slovensko malo na COVID automat prejsť od 8. februára. Vo štvrtok sa definitívne rozhodne o ďalších krokoch, okrem iného aj o tom, či sa v prípade škôl uvoľnia opatrenia skôr. Väčšina odborníkov sa však vyjadrila proti tomu, aby sa od pondelka otvárali aspoň nejaké ročníky. Krajčí zároveň opakovane zdôraznil, že akékoľvek uvoľnenie znamená zhoršenie epidemiologickej situácie a malo by byť kompenzované testovaním. On aj predseda vlády vyzvali ľudí na obozretnosť a samosprávy na organizovanie ďalších testovaní.

O opätovnom otvorení škôl rozhodne epidemiologický tím

O opätovnom otvorení škôl bude rozhodovať epidemiologický tím. Po rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Epidemiologický tím by mal zasadnúť vo štvrtok 28. januára, zúčastní sa na ňom aj Gröhling a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Ti vo štvrtok plánujú oznámiť konečné rozhodnutie o opätovnom otvorení škôl.

Na zasadnutí tímu sa chce šéf rezortu školstva informovať o aktuálnej situácii súvisiacej so šírením nákazy ochorenia COVID-19. Deti sa podľa neho vrátia do škôl buď od 1. februára, alebo od 8. februára. Vtedy by mal na Slovensku začať platiť COVID automat.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA