Sociálne siete

DOMOV

Slováci chodia na preventívne prehliadky pravidelne, neodrádza ich ani COVID-19

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:03

258

large sestricka eecfed
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/JESHOOTS.COM

REKLAMA

29. november 2020 12:49 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slováci podľa prieskumu chodia na preventívne prehliadky pravidelne, neodrádza ich ani COVID-19. Za posledné dva roky uviedlo účasť na preventívnej prehliadke viac ako 73 % z tisícky respondentov. Za hlavné dôvody pravidelnej návštevy lekára považujú dôležitosť pre zdravie a včasnú liečbu ochorení. Na plánovanú preventívnu prehliadku počas súčasnej pandémie by išla viac ako polovica opýtaných. Tieto závery prináša novembrová vlna kontinuálneho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od vypuknutia pandémie koronavírusu v marci tohto roku.

„Za tri roky pozorujeme nárast v miere absolvovania preventívnych prehliadok, čo naznačuje, že ľudia začínajú vnímať dôležitosť prevencie a uvedomujú si, že nárok na ňu neudáva zdravotný stav ani vek,“ komentuje výsledky prieskumu Miroslav Dedík zo spoločnosti MSD, jedného z iniciátorov platformy Fórum prevencie. Viac ako polovica respondentov sa vyhradila voči tvrdeniam, že prevencia je len pre tých, čo majú zdravotné problémy, alebo že je hlavne pre ľudí starších ako 50 rokov. „Ide o pozitívny signál o účinnosti informačných kampaní a projektov zameraných na podporu primárnej prevencie chorôb,“ dodal Dedík.

Od prevencie Slovákov neodrádza ani pretrvávajúca pandémia koronavírusu. Viac ako polovica respondentov uvádza, že ak by mala istotu, že nestretne v čakárni chorých ľudí, išli by na preventívnu prehliadku aj počas pandémie. Podľa ľudí je kľúčom možnosť objednať sa na presný termín a dodržiavanie epidemiologických nariadení. „Viac ako 40 % respondentov hovorí, že by privítalo presné načasovanie preventívnej prehliadky nielen počas pandémie COVID-19, ale za každých okolností,“ uviedla Zuzana Katreniaková z Ústavu sociálnej a behaviorálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Ako doplnila, viac ako tretina opýtaných by tiež privítala, ak by mohla preventívnu prehliadku a následné vyšetrenia absolvovať na jednom mieste, alebo ak by dostali pozvanie na preventívnu prehliadku priamo od lekára.

Prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý realizuje prieskumná spoločnosť MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV, Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV, a v tejto vlne aj Ústavom sociálnej a behaviorálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, sa na prelome októbra a novembra pýtal Slovákov nielen na pravidelnú účasť na preventívnych prehliadkach, ale aj ich motivácie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA