Sociálne siete

DOMOV

Slovenskí imunológovia očakávajú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 na jar budúceho roka

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 16:48

218

large vakcina  ebdb

REKLAMA

25. september 2020 11:00 SITA, redakcia

MARTIN 25. septembra (SITA) – Očkovacie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by mohli byť k dispozícii v úvode druhého kvartálu budúceho roka. Počas 18. ročníka Martinských dní imunológie to vyhlásil odborný garant podujatia Miloš Jeseňák. Opiera sa pritom o súčasný priebeh klinických skúšok. Jeseňák označil vývoj vakcíny za jednu z najväčších výziev v súčasnosti. „Na základe súčasného priebehu tejto infekcie sa očakáva, že toto bude jediný spôsob, ako zastaviť šírenie vírusu v populácii,“ uviedol imunológ Kliniky detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin. Odborníci z odboru imunológie sa stretávajú raz ročne v Martine, aby prediskutovali rôzne témy z oblasti imunológie a alergiológie. Aktuálnou problematikou bolo ochorenie COVID-19.

Imunológ Radovan Košturiak sa pozerá na problematiku vakcíny ako na niečo, čo môže spoločnosť zbaviť rúšok a uviesť ju do normálu. „Momentálne existuje zhruba 168 štúdií, z nich je v poslednej, tretej fáze prípravy asi 30 a reálnych možno tak 9, z ktorých by mohla vakcína vzniknúť,“ tvrdí Košturiak.

Podľa jeho slov sa vo vývoji vakcíny črtajú tri rôzne cesty. „Jednou je klasická inaktivovaná forma vakcíny, ako ju poznáme aj z chrípky. Potom sú skúmané možnosti takzvanej mRNA vakcíny a vektorovej vakcíny. Už máme k dispozícii aj prvé dáta a ukazuje sa, že tieto vakcíny sú účinné aj proti rôznym mutáciám nového koronavírusu,“ dodal Košturiak.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA