Sociálne siete

DOMOV

Slovensko do Vianoc čakajú ďalšie tri kolá testovania

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:14

246

large matovic sita bca
ZDROJ: Predseda vlády SR Igor Matovič, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

24. november 2020 09:35 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovensko čakajú ďalšie tri kolá testovania na ochorenie COVID-19. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý na brífingu informoval o výsledkoch včerajšieho rokovania Ústredného krízového štábu. Testovanie štáb schválil, použije sa naň osem miliónov antigénových testov.

„Určite tento víkend nestíhame. Reálne to vieme organizačne urobiť od 6. decembra, to sú vlastne tri víkendy do Vianoc, aby sme už na Vianoce ľudí nerušili a mohli sme mať ako tak normálne Vianoce,“ povedal Matovič s tým, že konkrétnejšie informácie povedia v najbližších dňoch. Priebeh testovania sa bude musieť podľa predsedu vlády modifikovať vzhľadom na zmeny klimatických podmienok. Prvé kolo by malo byť celoplošné, „aby sme zistili situáciu v jednotlivých okresoch“. Potom bude testovanie v problematických obciach a mestách.

Žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci sa zatiaľ do škôl nevrátia. Premiér zároveň povedal, že s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) skúsia prísť v najbližších dňoch s návrhom, aby sa žiaci mohli do škôl vrátiť čo najskôr, a to na posledné dva týždne. Podrobnosti zatiaľ nespresnil.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti informoval, že Írsko sa stáva menej rizikovou krajinou. „Bohužiaľ opačný trend zaznamenalo Grécko, ktoré sa, naopak, preraďuje medzi rizikové krajiny,“ doplnil Klus.

RYBNÍČEK: Ďalšie celoplošné testovanie je stále otázne, mnoho obcí nemá peniaze

To, či je ďalšie celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus uskutočniteľné, je stále otázne. V diskusii v rámci podujatia Smart City Summit 2020 to povedal prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Na túto tému majú dnes zástupcovia samospráv diskutovať so zástupcami Ozbrojených síl SR, polície či hasičov. V tejto chvíli je podľa Rybníčka otázkou, či bude dostatok testov, ochranných prostriedkov a zdravotníckeho personálu. Tieto skutočnosti by sa dnes mali vyjasniť.

Zároveň sa podľa Rybníčka v tejto súvislosti vynára otázka, či by mestá a obce nemali v súvislosti s testovaním dostať od štátu finančný preddavok na financovanie nákladov spojených s testovaním. „Pravda je táká, že množstvo tých maličkých obcí to môže zlikvidovať,“ zdôraznil prezident ÚMS a dodal, že keď obce nebudú mať finančné prostriedky na testovania, práve to môže byť dôvod, že sa celoplošné testovanie nakoniec neuskutoční. „Bavíme sa naozaj o obrovskom množstve malých obcí, ktoré naozaj žijú z ruky do úst, nemajú vôbec žiadne peniaze na rozvoj a ešte dávajú na celoplošné testovanie,“ zdôraznil Rybníček.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že vláda si tento problém uvedomuje. Podľa neho však momentálne Slovensko čelí vážnej situácii. „Z každého denného počtu infikovaných jedno percento zomrie,“ priblížil. Práve celoplošným testovaním sa podľa neho podarilo znížiť denné prírastky. „Máme problémy, riešime ich, chceme ich vyriešiť,“ dodal.

Správu priebežne aktualizujeme.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA