Sociálne siete

COVID19

Slovensko ostáva v „čiernej“ farbe

Na Slovensku zároveň stále stúpa počet pacientov v nemocniciach a nedarí sa nám ani zlomiť krivku, čo sa týka úmrtí.

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2021 o 10:20

1085

large krajci cddcf
Na archívnej snímke minister zdravotníctva Marek Krajčí, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Epidemická situácia na Slovensku je stále vážna, Slovensko je celé v „čiernej“ farbe. Ako na tlačovej besede včera uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, situácia sa zhoršila vo väčšine okresov, 15 okresov je v čiernej farbe, 51 v bordovej a 13 v červenej. Ani jeden okres už nie je v bledoružovej farbe. Na Slovensku zároveň stále stúpa počet pacientov v nemocniciach a nedarí sa nám ani zlomiť krivku, čo sa týka úmrtí.

„Máme pred sebou náročné obdobie. Tým, že sme otvorili školské zariadenia, tá situácia bude ešte vážnejšia,” zhrnul minister. Zároveň potvrdil, že situáciu komplikuje britský variant vírusu. Minulotýždňové pretestovanie vzoriek potvrdilo prítomnosť tohto variantu na úrovni 74 percent. Obdobné pretestovanie je plánované aj tento týždeň. Prítomnosť medializovaného juhoafrického variantu na Slovensku, Krajčí potvrdiť nevedel. Mali by sme sa však podľa neho vážne zamyslieť nad kontrolou všetkých, ktorí vstupujú na naše územie zo zahraničia.

Hospitalizácie podľa ministra síce minulý týždeň zaznamenali mierny pokles až na hodnotu 3 500, avšak posledné dni začal počet ľudí v nemocniciach opätovne stúpať. Stúpajúci trend má aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Prognóza podľa Krajčího nie je priaznivá. Neustále rastie počet výjazdov záchraniek k pacientom s koronavírusom. Pozitivita testov je stabilizovaná, v prípade PCR testov sa pohybuje na úrovni okolo 20 percent a v prípade antigénnych asi jedno percento. Reprodukčné číslo je pravdepodobne mierne nad hodnotou jedna, avšak táto hodnota sa pozvoľna zhoršuje.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA