Sociálne siete

DOMOV

SMER-SD: Strana podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 17:15

382

large  Fico obedy  bcb

REKLAMA

17. september 2020 15:00 SITA, redakcia

Správa SMER-SD: Strana podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital rozšírená o stanovisko Arca Capital v poslednom odseku.

BRATISLAVA 17. septembra (SITA) – Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Dôvodom je podozrenie, že zvýhodnila niektorých klientov voči ostatným, konkrétne rodinu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Zásadné podozrenie spočíva podľa predstaviteľov Smeru v tom, že rodina Matovičovcov investovala do Arca Capital obrovskú sumu peňazí. „Druhé podozrenie je, že boli zvýhodnení pred inými veriteľmi a s vysokou pravdepodobnosťou im bola vrátená nielen istina, ale aj výnosy, a to na úkor iných veriteľov, pretože ako je všeobecne známe, táto spoločnosť má vážne finančné problémy,“ doplnil Fico. Ak sa podozrenie nepreukáže, strana trestné oznámenie podľa slov jej predsedu stiahne.

Ak by rodina predsedu vlády bola medzi poškodenými, tak by podľa šéfa Smeru Matovič „už kričal dva týždne o nespravodlivosti, o zlých finančných skupinách, ktoré berú ľuďom peniaze, ale keďže mlčí on, mlčí jeho manželka, nič nepotvrdzujú, nič nevyvracajú, máme právo v tejto veci konať.“

Podľa medializovaných informácií mala Matovičova manželka vložiť do Arca Capital do desať miliónov eur. Premiér sa v stredu 16. septembra po rokovaní vlády vyjadril, že už 14 rokov sa manželky nepýta, do čoho investuje, či akým spôsobom má uložené peniaze.

Skupina Arca Capital sa podľa slov jej manažérky Terézie Barčíkovej dištancuje od aktuálne prebiehajúceho politického boja, ktorého terčom je predseda vlády SR Igor Matovič a jeho manželka Pavlína. „Informácie publikované v bulvárnych médiách, ktorých jediným cieľom je vyvolať senzáciu, aj za cenu poškodenia mena našej finančnej skupiny, sú vyfabulované a nezakladajú sa na pravde. Materská spoločnosť Arca Investments, a.s. sa nachádza v v dočasnej ochrane pred veriteľmi, ktorá bola riadne schválená súdom a v rámci ktorej nie je možné nakladať s majetkom skupiny. Finančná skupina Arca Capital zdôrazňuje, že pri všetkých investoroch zachováva princíp rovnakého zaobchádzania, pričom žiadny z jej klientov nebol nezákonne uprednostnený pred inými a ani žiadnemu svojmu investorovi neposkytla vopred zvýhodňujúce obchodné informácie,“ uviedla Barčíková. Doplnila, že medializované tvrdenia hrubo poškodzujú skupinu Arca Capital a bude sa brániť právnou cestou.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA